Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 23. sjednica Skupštine grada

18.06.2019.

Na 23. sjednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj vijećnici Gradske kuće, donesena je Odluka о konsolidiranom završnom računu grada Subotice za 2018. godinu, kao i odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za dio prostora „Banje Palić“ između Palićkog jezera i Novosadske ceste na Paliću i Plana detaljne regulacije za dio prostora „Banje Palić“ uz zapadnu obalu IV sektora Palićkog jezera. Među 28 točaka dnevnog reda, koliko ih je ukupno usvojeno, donesene su i odluke o dodjeli zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“.

12757_1.jpg

Tijekom rasprave o konsolidiranom završnom računu, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je naglasio da je ostvarenje proračuna u 2018. godini bilo više od 91 posto, što je najveće ostvarenje proračuna u proteklih desetak godina.

- Do sada je ostvarenje proračuna bilo od 78 do 83 posto, a sada je točno 91,3 posto i veoma smo zadovoljni njegovim ostvarenjem. Neke stavke realizirali smo stopostotno, neke nismo, ali zato su tu rebalansi da se stvari korigiraju tijekom godine. Tijekom ove nepune tri godine u grad je uloženo oko četiri milijarde dinara, ne računajući ’Ipsilon’ krak, za razliku od prethodne vlasti koja je za dvije i pol godine u grad uložila između 300 i 400 milijuna dinara. Moramo biti zadovoljni realizacijom projekata koje radimo u suradnji s Republikom i Pokrajinom – istaknuo je gradonačelnik Laban.

Planom detaljne regulacije za dio prostora „Banje Palić“ između Palićkog jezera i Novosadske ceste na Paliću omogućava se:

  • Definiranje uvjeta za izgradnju objekata ostalih namjena, a sve u cilju privođenja prostora planiranim namjenama – topličkom turizmu, eko i etno turizmu i stanovanju rezidencijalnog tipa;
  • Utvrđivanje površina javne namjene za regulaciju ulica (proširivanje regulacije postojećih ulica i atarskih putova i definiranje prodora novih ulica) radi osiguravanja potrebnog prometnog kapaciteta i stvaranja uvjeta za normalno odvijanje prometa, izgradnju prometne i neophodne komunalne infrastrukture;
  • Zaštita, očuvanje i unaprjeđenje prirodnih vrijednosti i okoliša.

Planom detaljne regulacije za dio prostora „Banje Palić“ uz zapadnu obalu IV sektora Palićkog jezera omogućuje se:

  • Privođenje predmetnog prostora planiranoj namjeni – topličkom turizmu, utvrđenoj Generalnim urbanističkim planom Subotica – Palić do 2030. godine; 
  • Definiranje uvjeta za uređenje i izgradnju objekata u okviru predmetnog prostora
  • Utvrđivanje površina javne namjene za regulaciju: ulica (proširivanje regulacije postojećih i definiranje prodora novih ulica) radi osiguravanja potrebnog prometnog kapaciteta i stvaranja uvjeta za normalno odvijanje prometa, izgradnju prometne i komunalne infrastrukture; površina za izgradnju javnih objekata, odnosno utvrđivanje mogućnosti izgradnje za koje se utvrđuje opći interes, u skladu s posebnim zakonom; javnih površina - obalnog pojasa uz jezero Palić u cilju uređenja i osiguranja kontinuiteta prohodnosti do jezera Palić, a prema postavkama Generalnog urbanističkog plana Subotica – Palić do 2030. godine i Plana detaljne regulacije za dio obalnog pojasa Palićkog jezera (zapadna i južna obala IV sektora i obala III sektora) na Paliću;
  • Očuvanje prirodnih vrijednosti i poboljšanje kakvoće okoliša;
  • Definiranje koridora javne komunalne infrastrukture.

Za istaknuto i trajno životno djelo kojim se pridonosi podizanju ugleda grada Subotice u tuzemstvu i inozemstvu zvanje Počasni građanin dodjeljuje se posthumno književniku Danilu Kišu. 

Za istaknuta djela koja značajno pridonose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti, priznanje „Pro urbe“ dodjeljuje se: Danijeli Andrašić, diplomiranom defektologu, Robertu Đivanoviću, profesoru francuskog jezika i književnosti i prof. dr. Józsefu Nyersu, doktoru tehničkih znanosti.

Diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“ bit će uručene 1. rujna 2019. godine, na svečanoj sjednici Skupštine grada Subotice.

Na današnjoj sjednici usvojen je Izvještaj o radu Gradskog pravobraniteljstva grada Subotice za 2018. godinu, kao i Godišnji izvještaj Zaštitnika građana grada Subotice za 2018. godinu.


Za direktora Turističke zajednice Grada Subotice, na mandatno razdoblje od četiri godine, imenovan je Aleksandar Medaković, za direktora Centra za socijalni rad grada Subotice imenovana je Miroslava Bagavac, a za direktora ustanove Suvremena galerija Subotica, Blaško Arpad.

Umjesto Predraga Bobića, direktora JKP „Subotička toplana“, kome je prestao mandat vijećnika, novi vijećnik u Skupštini grada Subotice je Siniša Skenderović.

Materijal s 23. sjednice Skupštine grada Subotice: http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/hr.