Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Suradnja Subotice i Sente u ozakonjenju nelegalnih objekata

26.06.2019.

Uvodna konferencija projekta „Samo pravno zaokruženo javno vlasništvo je dobro javno vlasništvo“ partnerskih jedinica lokalne samouprave grada Subotice i općine Senta održana je danas, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Projekt se realizira u okviru programa „Exchange 5“, koji financira Europska unija iz alokacije za IPA 2014, a provodi Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u suradnji sa Stalnom konferencijom gradova i općina kao implementacijskim partnerom. Projekt traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 240.095 eura.

12778_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je rekao da je ovaj projekt od iznimnog značaja za projektne partnere Suboticu i Sentu, obzirom na to da i Subotica i Senta aktivno rade na ažuriranju evidencije nepokretnosti i upisu javnoga vlasništva.

Također, dodao je, zadovoljni smo što naš tim blisko surađuje s partnerima na projektu, općinom Senta i što je kroz trajanje projekta, a naravno i kasnije, predviđeno da grad Subotica svojim znanjem i iskustvom pomogne u podizanju kapaciteta na polju upravljanja imovinom.

- Legalizacija 98 objekata, 50 u Subotici i 48 u Senti, u javnom vlasništvu Grada Subotice i općine Senta glavni su ciljevi stavljeni pred projektni tim koji će rukovoditi procesom snimanja objekta, izrade elaborata geodetskih radova, izrade katastarsko-topografskih planova, izrade projekata geodetskog obilježavanja i elaborata provođenja, brisanja objekata, izradi izvještaja o zatečenom stanju objekta, unošenja u evidenciju i poslovne knjige i popunjavanja podataka o imovini u Središnjoj bazi podataka – naveo je Bogdan Laban.

Upisom javnoga vlasništva legalnih objekata, naglasio je gradonačelnik Laban, omogućavamo adekvatno upravljanje tom imovinom, apliciranje na različite izvore vanjskog financiranja kao i sve što podrazumijeva punu kapacitetu raspolaganja javnom imovinom.

Državna tajnica u Ministarstvu financija Slavica Savičić istaknula je da se izmjenama i dopunama Zakona o javnom vlasništvu pokušao olakšati upis prava javnoga vlasništva kako bi jedinice lokalne samouprave imale funkcionalno vlasništvo, jer, kako je navela, tek upisom javnoga vlasništva mogu se razvijati projekti i realizirati neke želje lokalnih samouprava vezane za imovinu koju posjeduju.

Menadžerica projekta, gradska menadžerica i pomoćnica gradonačelnika za ekonomski razvoj i međunarodnu suradnju Zagorka Panić navela je da će grad Subotica, kao glavni partner i koordinator projekta, uraditi geodetsku i projektno-tehničku dokumentaciju za 50 objekata u javnom vlasništvu, ozakoni te objekte i u punoj kapaciteti uknjiži kao vlasništvo grada Subotice.

- Cilj ovoj projekta jest da objekti koje budemo legalizirali, a koji su značajni za lokalne samouprave grada Subotice i općine Senta, mogu biti rekonstruirani, sanirani, adaptirani i da s projektno-tehničkom dokumentacijom koja bude izrađena možemo aplicirati k pokrajinskim, republičkim i europskim fondovima – istaknula je Zagorka Panić.

Član općinskog viijeća Sente zadužen za gospodarstvo, Viktor Varga, kazao je da će općina Senta kroz ovaj projekt ozakoniti 20 nelegalnih objekata u javnom vlasništvu, 20 objekata etažirati, a osam brisati iz registra.

- Lokalna samouprava u Senti ima oko 1.800 objekata. Međutim, kod većine njih imamo manje ili veće probleme. Ovim programom željeli bismo sagledati kakva je stvarna situacija za oko 660 objekata. Jer, pokazalo se da nisu isti podaci u katastru i na terenu – rekao je, među ostalim, Viktor Varga.

Prisutnima u Velikoj vijećnici Gradske kuće obratili su se i lokalni koordinatori na projektu, Božidarka Golubović (grad Subotica) i Kornelija Vig (općina Senta).

Projekt traje 18 mjeseci, odnosno do 21. lipnja 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 240.095 eura, uz 75,53 posto, odnosno 181.343,75 eura bespovratne donacije Europske unije i 24,47 posto učešća partnerskih strana, to jest 37.935 eura grada Subotice i 20.816 eura općine Senta.

U projekte u okviru grant sheme programa „Exchange 5“ uključeno je 48 jedinica lokalnih samouprava, od kojih su 18 grant koordinatori, a ostalih 30 partneri. Tijelo za ugovaranje svih projekata grant sheme je Ministarstvo financija, odnosno Sektor za ugovaranje i financiranje programa iz sredstava Europske unije.

12778_2.jpg