Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Bogdan Laban: Subotica će se odužiti Kišu

27.06.2019.

Danilo Kiš, jedan od najvećih srpskih i europskih pisaca, postao je počasni građanin Subotice 30 godina nakon smrti i 30 godina nakon nominacije za Nobelovu nagradu. Odluku o dodjeli visokog gradskog priznanja na temelju mog prijedloga jednoglasno je usvojila prvo Komisija, a potom je konačnu Odluku donijela Skupština grada Subotice, 18. lipnja 2019. godine. Prijedlog da se veliki pisac posthumno proglasi za počasnog građanina temeljio sam na činjenici da je riječ o najznačajnijem Subotičaninu u kulturnoj povijesti grada.

12781_1.jpg

Grad Subotica objedinjuje najbolje vrijednosti više od 20 naroda koji složno žive ne ističući razlike nego njegujući osobitost, i zato smatram da Subotičani svom velikanu mogu i trebaju ukazati čast za ono što je učinio za svoj i naš grad, za europsku i svjetsku kulturu.

Svjesni smo da ovo gradsko priznanje velikom piscu stiže sa zakašnjenjem od najmanje trideset godina, ali  i da nepravda koja mu je nanesena ne može biti ispravljena u jednom danu ili jednoj godini.

Cijeneći Kišov rad i značaj koji ima u srpskoj, europskoj i svjetskoj književnosti, i imajući na umu da je svojom djelom i imenom Suboticu učinio besmrtnom u svjetskim razmjerima, uvjeren sam da je „kasno“ bolje nego „nikad“.

Sa žaljenjem konstatiram da je u ovom trenutku izgleda bitnije tko će se odužiti jednom velikanu, nego da se povijesna nepravda ispravi i rado ću se, ukoliko do toga dođe, odazvati pozivu suda da branim svoj prijedlog.

Inicirajući da se Danilo Kiš posthumno proglasi za počasnog građanina svog rodnog grada, smatrao sam da smo kao građani Subotice to dužni Kišu, književniku čiji su ličnost i djelo daleko iznad ovakvih podjela.

                                                                              Gradonačelnik Subotice
                                                                                      Bogdan Laban