Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Stočarske farme konkurentnije na tržištu

02.07.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i pokrajinski tjnikr za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević obišli su imanje Saše Sineša u Bikovu, razgovarali s poljoprivrednicima i čuli njihove sugestije, prijedloge i zapažanja koja bi se, kako smatraju, trebala ugraditi u mjere agrarne politike.

12796_1.jpg

Domaćin Saša Sineš, čija farma broji oko 2.300 svinja i koji obrađuje oko 160 jutara zemlje, istaknuo je da mogućnost prava prečeg zakupa državnog zemljišta ovdašnjim stočarima mnogo znači i da je već sada osjetan boljitak, ali da ih muči oscilacija u cijeni.

Ministar Nedimović rekao je da država radi na tome da otvori tržište i na taj način stabilizira cijene.

- Vjerujem da će otvaranje tržišta s Kinom umnogome pridonijeti stabilizaciji cijena. Već imamo potražnju ogromnih količina svinjskog mesa i ukoliko uspijemo isporučiti trećinu, napravit ćemo ozbiljan posao – kazao je Nedimović.

On je naglasio da je najvažnija stvar u stočarstvu da stočari imaju zemlju za hranu za potrebe svojih farmi.


– Donijeli smo odluku davati u budućnosti zemlju u dugoročni zakup stočarima. Ove godine to će se odnositi na one koji gaje goveda i ovce, a od sljedeće godine to će pravo imati i svinjarski fond. Ideja Ministarstva poljoprivrede je da poljoprivrednici mlađi od 40 godina dobiju pravo prečega zakupa zemljišta, kroz izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Naravno, nakon javne rasprave koja će trajati tri do četiri mjeseca – podcrtao je Nedimović.

Za nekoliko dana Vlada bi trebala donijeti odluku, kako je najavio ministar Nedimović i o cijeni otkupa pšenice od 20 dinara po kili.

Prema riječima dr. Vuka Radojevića ovo jest pravi primjer kako državna tijela surađuju s poljoprivrednicima, obilazeći poljoprivredna gospodarstva poput ovog u Bikovu.

- Drago mi je što smo imali priliku čuti i poljoprivrednike koji su nekoliko godina za redom koristili subvencije od strane Pokrajinskog tajništva. Agrarni proračun AP Vojvodine je značajniji nego ikada. Za ove tri godine više od 7,5 milijardi dinara izravno je subvencionirano poljoprivrednim gospodarstvima, dok je za stočarske farme izdvojeno više od 230 milijuna dinara. Uspeli smo za kratko vrijeme stočarske farme učiniti efikasnijim, rentabilnijim i u krajnjem slučaju konkurentnijim na tržištu – rekao je Vuk Radojević.

On je podcrtao da Pokrajina ima dovoljno novca i pozvao poljoprivrednike iz ovog kraja aktivno pratiti natječajne linije te aplicirati.

Gradonačelnik Bogdan Laban se zahvalio na podrški Republike i Pokrajine i naveo da grad izdvaja značajna sredstva iz proračuna za sufinanciranje kredita poljoprivrednika.

- Da nije pomoći Republike i Pokrajine sigurno ne bismo mogli uraditi gotovo 100 kilometara atarskih putova, očistiti mnogo divljih odlagališta smeća i urediti kanalsku mrežu. Prioriteta nam je u budućnosti kao grad pomoći naše poljoprivrednike, jer Subotica jest poljoprivredni kraj i od tog posla živi mnogo obitelji. Činimo sve da naše seoske sredine imaju uvjete kao gradske – istaknuo je Bogdan Laban.

12796_2.jpg