Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Projekt „Opti-bajk“ višestruko značajan za Suboticu

05.07.2019.

Konferencija projekta Optimizacija prometa u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza – „Opti-bajk”,  čiji je nositelj grad Subotica, a partneri mađarske lokalne samouprave Tompa i Ásothalom, održana je danas u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Projekt se realizira u okviru Interreg-IPA Programa prekogranične suradnje Mađarska–Srbija s ciljem optimizacije prometa u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza.

12803_1.jpg

Otvarajući konferenciju, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban istaknuo je da ovaj projekt, kojim Subotica u naseljima Kelebija i Bački Vinogradi dobiva 7,9 kilometara biciklističkih staza, ima višestruki značaj za grad.

- Izgradnjom biciklističkih staza, osim što omogućujemo da stanovnici ovih mjesnih zajednica manje rabe automobil, a više bicikle, da lakše komuniciraju u naseljima, postižemo i veću sigurnost biciklista i manje rizike za sve vozače – rekao je Bogdan Laban.

I ekološki aspekt ovog projekta veoma je bitan, podcrtao je, jer se njime smanjuje zagađenje i štiti okoliš. Gradonačelnik je istaknuo i značaj koji vožnja bicikala ima po zdravlje.

- Veoma bitno stanovište je prekogranična suradnja s našim prijateljima iz lokalnih samouprava Tompe i Ásothaloma. Obzirom na to da se ovim projektom biciklističke staze grade s obiju strana granice, ljudi će brzo i lako stizati do željenih odredišta u Subotici, Tompi i Ásothalomu – rekao je Bogdan Laban.

Osim izgradnje biciklističkih staza, projektom „Opti-bajk“, grad Subotica će dobiti i plansku dokumentaciju za još 22 kilometra staza.

- Bit će to dobra osnova za daljnje ulaganje u biciklistički promet u gradu – dodao je gradonačelnik Laban.

Projekt menadžer Ákos Újhelyi rekao je da je ukupna vrijednost projekta oko 2,5 milijuna eura od koga je za Suboticu predviđen iznos od 810.000 eura.

- Izgradnjom tri kilometra biciklističkih staza u naselju Kelebija i 4,9 kilometara u Bačkim Vinogradima vjerujem da ćemo unaprijediti biciklistički turizam u pograničnoj zoni što je i cilj projekta – rekao je Újhelyi.

Poslanik u Skupštini Republike Srbije, Bálint Pásztor, istaknuo je značaj projekta zbog prekogranične suradnje, očuvanja zdravlja, zdravoga okoliša.

- Možda na ovaj način pridonesemo da se smanje gužve na graničnim prijelazima, jer će se putnici opredijeliti za prelazak granice biciklom – rekao je Pásztor.

Narodna zastupnica i zamjenica predsjednika Odbora za europske integracije Skupštine Srbije Elvira Kovács, rekla je da se od 2014. do 2019. godine preko IPA projekata u Suboticu slilo više od milijardu eura.

- Istraživanja su pokazala da u Kopenhagen ima 375 kilometara biciklističkih staza i da su vrlo  jasni ekonomski pokazatelji kada bi se biciklizam koristio ne samo kao vid rekreacije nego i kao prijevozno sredstvo do radnog mjesta – rekla je Elvira Kovács.

12803_2.jpg