Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Izbjegličkim obiteljima uručeni ugovori za kupovinu 21 seoske kuće s okućnicom

05.07.2019.

U Velikoj vijećnici Gradske kuće danas su uručeni ugovori za kupovinu 21 seoske kuće s okućnicom izbjegličkim obiteljima iz Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske s prebivalištem na teritoriju grada. Ukupna vrijednost kupljenih kuća iznosi 231.000 eura. Sredstva su osigurana iz donatorskog Fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator Europska unija. Vrijednost donacije za svaku kuću pojedinačno je 11.000 eura.

12805_1.jpg

Pozdravljajući nazočne gradonačelnik Subotice Bogdan Laban podsjetio je da je 6. veljače 2018. godine, na istom mjestu, prilikom dodjele ugovora o kupovini prvih 30 kuća, obećano da će se već tog dana nastaviti razgovori s partnerima kako bi i oni koji se nisu našli među prvih 30 dobili vlastiti dom.

- Ovo što radimo danas, zbrinjavamo obitelji naših sugrađana koji su u ratnim događajima devedesetih godina ostali bez vlastitih domova, a neki od njih na žalost i bez vlastitih najmilijih, upravo je rezultat tada danog obećanja i potvrda da se u našem radu vodimo principima da ono što smo obećali i ispunimo – naglasio je Laban.

U Povjereništvu za izbjeglice i migracije Grada Subotice registrirano je 13.600 izbjeglih i prognanih osoba s prostora bivše Jugoslavije.

- Svjesni smo da je teško u potpunosti nadoknaditi njihov gubitak ali na žalost i vrijeme koje je propušteno u desetljećima iza nas, u kome su mnoge vladajuće strukture izbjegavale rješavati njihove probleme. Mi s našim partnerima radimo da tu nepravdu ispravimo i pomognemo našim sugrađanima, koliko god to bude moguće – rekao je Bogdan Laban.

Program je proveden prema Pravilniku koji je usuglašen s Komesarijatom za izbjeglice i migracije i kao takav je nesebično podupiran od partnera iz UNHCR-a, OESS-a i JUP-a (Jedinice za upravljanje projektima).

12805_2.jpg

- Koristim priliku da im se svima zahvalim u ime Gradske uprave i korisnika programa, želio bih da budu naši partneri u nastavku ovoga posla jer smo svjesni da potrebe i dalje nisu zadovoljene. Mi smo spremni nastaviti rad na njihovom rješavanju – rekao je gradonačelnik Laban i poželio novim vlasnicima kuća dobro zdravlje, dug život i puno uspjeha u novim domovima.

Pomoćnik komesara za izbjeglice i migracije Ivan Gerginov naglasio je da je grad Subotica kroz Regionalni stambeni program dodijelio više od stotinu stambenih rješenja, a da je u pripremi izgradnja 44 stana za izbjeglice s prebivalištem u ovom gradu.

U ime Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu govorio je državni tajnik Ivan Bošnjak.

Korisnica Jelena Kozlica, izbjeglica iz Knina zahvalila se na dodijeljenoj pomoći i gradonačelniku koji im je, kako je rekla, vratio osmjeh na lice.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj osigurati trajna stambena rješenja za najugroženije izbjegličke obitelji u regiji. Provodi se uz potporu OESS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Savjeta Europe, a financiran je sredstvima Europske unije, Sjedinjenih Američkih Država, Njemačke, Norveške, Švicarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Cipra, Češke, Mađarske, Rumunjske i Slovačke.

12805_3.jpg