Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

„Kolo“ u Mórahalomu

08.07.2019.

Srpski kulturni centar „Kolo“, izgrađen u okviru Intereg-IPA projekta „Raznobojna suradnja“ („Colourful Cooperation“) prekogranične suradnje Srbije i Mađarske, otvoren je danas u mađarskom gradu Mórahalomu. SKC „Kolo“ otvorili su generalni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković, ministar kulture i informiranja Vladan Vukosavljević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar gospodarstva Goran Knežević, šef diplomacije Mađarske Péter Szijjártó i državni tajnik ministra kulture Mađarske Péter Fekete. Svečanom otvorenju prisustvovali su članovi Vlade Mađarske i Srbije, gradonačelnici Subotice i Zrenjanina, Bogdan Laban i Zoran Janjić, predstavnici diplomatskih predstavništava, crkveni i drugi velikodostojnici, strateški partneri Centra.

12806_1.jpg

Szijjártó je ocijenio da ovaj događaj nema značaj samo za Srbiju i Mađarsku, već da ima i europski značaj.

– Odnosi između Srbije i Mađarske temelje se na međusobnom poštovanju i zato su odnosi dviju zemalja danas bolji nego ikada, a političari obiju zemalja danas mogu iskreno razgovarati o najznačajnijim temama – kazao je Szijjártó.

Naglasio je da bi „Srbija trebala biti primjerom drugim zemljama po tome kako se brine o pravima i položaju nacionalnih manjina“.

– Kada smo svjesni oduzimanja prava nacionalnim manjinama u pojedinim zemljama Karpatske regije, Srbija je izgradila model koji bi trebale pratiti druge zemlje. Politika Mađarske je da što su nacionalne manjine jače u našoj zemlji, i Mađarska je jača. Podupiremo da nacionalne zajednice govore vlastitim materinjim jezikom, čuvaju kulturu i tradiciji i njeguju kontakt s maticom – rekao je Péter Szijjártó.

On je podcrtao da Europa može biti snažna samo s jakim narodima.

– Srbija je na Balkanu naš prvi ekonomski partner, nadamo se da će što prije ući u EU, a mi ćemo sve učiniti kako bi se to što prije dogodilo – zaključio je Szijjártó.

Generalni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković istaknuo je da Mađarska i Srbija grade jedno novo dobro i kvalitetno prijateljstvo i partnerstvo.

– S ove strane Mórahalom, s južne strane Palić - jesu jedna spona i alka, još jača veza između Srba i Mađara, između Srbije i Mađarske koje zahvaljujući predsjedniku Vučiću i predsjedniku vlade Orbanu se danas nalaze na historijskom vrhuncu međusobnih odnosa. Svi mi koji danas živimo u Mađarskoj ili u Srbiji imamo tu sreću da gradimo na nekim starim osnovama poučeni i dobrim i lošim - jedno novo dobro i kvalitetno prijateljstvo i partnerstvo – rekao je Selaković.

Ministar Vladan Vukosavljević rekao je da srpski i mađarski narod stoljećima žive na istim prostorima, što je kulturna misija svakoga tko se kulturom bavi.

– Vjerujemo da će do kraja godine biti otvoren Mađarski kulturni centar na Paliću, kao dio istog ovog projekta, a koji će imati istu misiju kao srpski kulturni centar koji smo danas otvorili u Mórahalomu – rekao je Vukosavljević.

Nakon svečanog otvorenja Srpskog kulturnog centra „Kolo“, gradonačelnik Mórahaloma Zóltán Nográdi uručio je „Ključ Balkana“ gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću.

SKC „Kolo“ predstavljat će raznobojnost nacionalnog, manjinskog i međunarodnog kulturnog života s obiju strana granice. U prvom planu su programi iz područja kazališta, glazbe i drugih umjetničkih grana.

12806_2.jpg