Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Veleposlanik Sem Fabrizi posjetio Suboticu

10.07.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban primio je danas, u Zelenoj dvorani Gradske kuće, veleposlanika Europske unije u Srbiji Sema Fabrizija koji je u okviru kampanje „Pogledaj oko sebe“ obišao Regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom gdje je od 1. srpnja počela test faza postrojenja. Kampanju organiziraju Izaslanstvo Europske unije u Srbiji i Ministarstvo za europske integracije u suradnji s Ministarstvom za zaštitu okoliša s ciljem da se javnost bliže upozna s naporima republičkih institucija, lokalnih samouprava i Europske unije na poboljšanju okoliša u Srbiji i da se podigne svijest o važnosti zaštite okoliša.

12814_1.jpg

Gradonačelnik je veleposlanika upoznao s kapitalnim projektima koji se realiziraju u Subotici i na Paliću, s gospodarskim potencijalima, Slobodnoj zoni u kojoj posluju svjetski poznate tvrtke u kojima je zaposleno oko 6.000 ljudi, kao i o projektu Zaštite biodiverziteta jezera Palić i Ludaš u koji njemačka Vlada preko KfW banke ulaže 6,5 milijuna eura.

- Bez pomoći Vlade Srbije i Pokrajinske vlade koji su nam partneri u svim velikim projektima, sigurno ne bismo uspeli sve uraditi. Nemamo previše ciljeva, ali one koje zacrtamo mi i realiziramo – rekao je gradonačelnik Laban.

Impresioniran Suboticom i onim što se u njoj radi, Fabrici je istaknuo da je dugačak popis projekata koje EU financira u ovom gradu pokazatelj da je Subotica pokazala dovoljno kapaciteta da iskoristi sredstva EU na pravi način.

- Izgradnja Regionalnog centra bio je kompleksan projekt koji je zahtijevao mnogo komponenti, ali Subotica može biti ponosna jer prva u Srbiji ima integrirani sustav za upravljanje čvrstim otpadom  - naglasio je Fabrizi.

On je gradonačelniku prenio pozdrave veleposlanika Italije Carla Lo Cascia koji je također prisustvovao obilasku Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom, investiciji koja je vrijedna 24 milijuna eura, od kojih je donacija Europske unije 20 milijuna eura.


Prilikom današnjeg obilaska Regionalnog centra, zamjenica gradonačelnika Timea Horvát naglasila je da Centar osim Subotice obuhvaća Sentu, Kanjižu, Bačku Topolu, Mali Iđoš, Čoku i Novi Kneževac, područje na kome živi oko 260.000 ljudi.

- Lokalna samouprava vodi računa o zaštiti okoliša i izgradnjom Regionalnog centra dajemo primjer kako se pridonosi zdravijem okolišu – rekla je Timea Horvát.

Subotica je treći grad u Srbiji u kome se organizira jednodnevni obilazak postrojenja izgrađenih uz podršku EU i predstavljanje projekata u području zaštite okoliša, nakon Užica i Šapca.

12814_2.jpg