Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održano „Natjecanje risara“

13.07.2019.

Jedna od najatraktivnijih manifestacija u okviru Dužijance „Natjecanje risara“, održana je danas na njivi pored crkve Svetog Josipa Radnika, u Đurđinu. Dan je je započeo pletenjem užadi i tradicionalnim doručkom spremljenim za risare koji su ove godine došli iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i okolnih sela u Vojvodini. Nakon doručka zamjenica gradonačelnika Timea Horvát  zvonom je označila da 28 risarskih parova, koliko ih se ukupno natjecalo, može početi s radom.

12819_1.jpg

Timea Horvát je istaknula da grad Subotica sa zadovoljstvom pomaže ovu manifestaciju, čija je temeljna poruka njegovanje tradicije.

- Divno je vidjeti da sudjeluje mnogo djece ne samo iz Vojvodine već i iz okolnih zemalja, jer cilj i jest njegovati tradiciju, očuvati je i prenijeti na buduće generacije – rekla je Timea Horvát.

Veleposlanik Hrvatske u Beogradu Gordan Bakota kazao je da je doručak na slami senzacionalan osjećaj.

- Vraćamo se na neki način u prošlost. Cijela manifestacija je veoma bitna simbolika koju trebamo sačuvati kao i sve žetvene svečanosti. Potrebno im je dati i novu dimenziju turističke atrakcije što bi izazvalo veliko zanimanje turista i iz Hrvatske – rekao je Bakota.

Njegujući tradiciju i običaje „Natjecanje risara“ daje mogućnost povratka u prošlost, a istovremeno budi i želju za takmičenjem, kaže Marinko Piuković, direktor Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

- Pokušavamo ovim natjecanjem risara sačuvati sve što je vezano za ris, za Dužijancu i da mladima, koji će vjerujem nastaviti tradiciju, pokažemo kako se to nekada radilo - rekao je Marinko Piuković,

Predsjednik Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, monsinjor dr. Andrija Anišić naglasio je da u ovoj manifestaciji nije najvažnija nošnja, tamburaši, folklor, mada ima svega po malo, nego upravo rad i to onaj teški, risarski.

- Želimo ovom manifestacijom, koja je 51. po redu, počastiti svoje pradjedove koji su na ovaj način, koji mi danas pokazujemo, zarađivali kruh svagdašnji za sebe i svoju porodicu – naglasio je dr. Andrija Anišić.

Risari su se, kao što to običaj nalaže, na njivi okupili već u šest sati ujutro, a poslije pletenja užadi i dočeka gostiju koji su na njivu stigli na karucama, uslijedila je smotra risara i risarski ručak: na trpezi od slame postavljenoj na njivi služena je slanina, kruh, crni luk i kiselo mlijeko.

Titulu najboljeg risarskog para i ove godine poneli su Stipan Kujundžić i Ruža Juhas.

Organizator manifestacije „Natjecanje risara 2019“ je Udruženje bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“.

12819_2.jpg