Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana središnja svečanost „Dužijance 2019“

11.08.2019.

Središnja svečanost „Dužijance 2019”, tradicionalne manifestacije koja se po 109. put organizira u povodu završetka žetve i zahvalnosti Bogu na plodovima zemlje, a naročito na urodu pšenice održana je danas na subotičkom Trgu slobode. Ovogodišnji bandaš i bandašica, Pavle Horvacki i Snežana Skenderović, predali su gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu kruh od ovogodišnjeg uroda pšenice.

12870_1.jpg

Nakon što je preuzeo kruh, pokazujući ga na sve četiri strane svijeta, gradonačelnik Laban je rekao da slavljenjem naslijeđa prošlih naraštaja, naših predaka koji su u srž vlastitog i našeg bića utkali univerzalne vrijednosti, predanost, marljivost, slobodu, požrtvovanje, Subotica je uspela razviti se, održati, ojačati i izrasti u zajednički dom 21 naroda, koji složno žive, u susjedskoj i bratskoj ljubavi i skladu.

- Zahvaljujući nepodijeljenoj slozi Subotica se razvija kao sredina, i uz Beograd i Novi Sad postaje najutjecajnija lokalna samouprava. Naravno, taj uspeh ne bi bio moguć bez naše udruženosti i povezanosti, koje su prepoznali predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i Vlada Srbije, pružajući podršku svim projektima koji omogućuju ubrzani razvitak našega grada, i poboljšavaju kakvoću života svih njegovih građana – rekao je Bogdan Laban.

I zato Dužijanca, rekao je gradonačelnik, nije samo  lokalni, subotički praznik, već biser u besprijekornom snopu klasja raznolikosti naše Srbije.

Uz zahvalnost svima koji su se pridružili svečanosti gradonačelnik je istaknuo da je zajedništvo snaga, čvrsti oslonac i uporište, koji omogućuju otvorenog se srca suočiti s izazovima koje nam donosi suvremeni svijet.

Obraćajući se prisutnima na Trgu slobode član Europske komisije i povjerenik za kulturu, obrazovanje, sport i omladinu pri Europskoj uniji u Bruxellesu Tibor Navračič istaknuo je da je Dužijanca pohvala čovjeku i njegovom radu, ali i svima onima koji rade na kulturnom, prosvjetnom i društvenom polju i na taj način pridonose boljitku vlastitog naroda i vlastitog grada.

- Sve ovo što sam danas vidio i doživio, taj zanos sudionika i gledatelja, učvrstilo je moje uvjerenje da je ovo manifestacija koja zaslužuje da se o njoj govori i piše ne samo na lokalnoj ili nacionalnoj razini već i u širim europskim okvirima, čemu ću i ja pridonijeti koliko mogu – rekao je Tibor Navračič.

Program svečanog dijela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali-baziliki Svete Terezije Avilske.

Najatraktivniji dio uslijedio je u svečanom mimohodu, gdje su od katedrale-bazilike Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli vidjeti: barjaktara na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice” s karakterističnim pjesmama, risare i risaruše u narodnim nošnjama i s radnim priborom, svečane zaprege, defile kulturno-umjetničkih društava, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mjesta u kojima su proteklih nedjelja, u okviru obilježavanja „Dužijance”, već održane slične svečanosti.

Središnja manifestacija „Dužijanca 2019” završena je tradicionalnim Bandašicinim kolom na Trgu slobode.

12870_2.jpg