Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen „Dan Dužijance 2019“

15.08.2019.

Svečanim mimohodom kroz središte grada, polaganjem cvijeća na spomen-bistu Blašku Rajiću i predajom kruha od ovogodišnjeg uroda žita predsjednici Bunjevačkog nacionalnog savjeta Suzani Kujundžić Ostojić danas je počela središnja proslava bunjevačkog nacionalnog praznika „Dan Dužijance 2019”. Predsjednici Nacionalnog savjeta kruh od novog žita predali su bandašica Dunja Mačković i bandaš Vladimir Vuković. Bunjevačka nacionalna manjina prvi put je svoj nacionalni praznik obilježila na Trgu slobode.

12873_1.jpg

Uz zahvalnost gradu, Pokrajinskim tajništvima i Republici na pomoći u organizaciji obilježavanja nacionalnog praznika Suzana Kujundžić Ostojić  podsjetila je da su Bunjevci u ove krajeve i donijeli Dužijancu.

– Prošle godine bili smo siromašniji samo za jednu stvar. Bili smo Bunjevci koji imaju govor. Ove godine imamo standardiziran jezik. Voljeli bismo uraditi sve što možemo da bunjevački bude službeni jezik Subotice čiji je prvi statut i pisan na bunjevačkom jeziku, da ga vratimo tamo gdje mu je mjesto – rekla je Suzana Kujundžić Ostojić.

U ime lokalne samouprave, gradonačelnika Bogdana Labana i u vlastito ime pomoćnica gradonačelnika i gradska menadžerica Zagorka Panić čestitala je Bunjevcima nacionalni praznik „Dan dužijance” uz želju da dugo slave svoje postojanje, svoju posebnost i vrline koje su trajne i neophodne za zajedništvo u kome živimo.

– Očuvanjem žive kulturne baštine stvara se osjećaj identiteta, kontinuiteta i posebnosti. Njegovanjem vlastite tradicije Bunjevci su kroz stoljeća sačuvali vlastiti identitet, postali drugačiji od ostalih i prepoznatljivi svima drugima – rekla je Zagorka Panić.

Ona je podsjetila da su Bunjevci uvijek bili pouzdan i čvrst oslonac u svim vremenima.

- Moramo se postarati da zajedništvo, poštovanje identiteta i uvažavanje posebnosti ostanu temeljem naše budućnosti i napretka – naglasila je Zagorka Panić.

12873_2.jpg

Dan Dužijance nije samo veza prošlosti i sadašnjosti već prozor u još bolje i naprednije sutra,  dokaz da se putovi uspjeha uvijek otvaraju tamo gdje volja ne posustaje, rekla je Zagorka Panić.

– Subotička lokalna samouprava će uvijek biti vaš siguran partner u kome ćete naći podršku ne samo za Dan dužijance nego za sve druge skupove i događaje koji baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, jer je upravo Subotica prepoznatljiva po njegovanju različitosti koja nas zbližava – dodala je Zagorka Panić.

Pokrajinski tajnik za visoko obrazovanje i znanstvenoistraživačku djelatnost  Zoran Milošević zahvalio se na promociji nečega što nije samo tradicija već i moderna Srbija.

- Tradicija je zbog obrasca kojim se čuva sjećanje na naše pretke u kome se promovira skromnost, vrijednoća, posvećenost, vjera, sve ono što treba i za budućnost Srbije – istaknuo je Zoran Milošević.

Prisutnima na glavnom gradskom trgu obratili su se i državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak i Miroslav Ilić, pomoćnik pokrajinskog tajnika za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama.

Bogat program središnje svečanosti obilježavanja „Dana Dužijance” završen je Bandašicinim kolom.

Nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, „Dan Dužijance”, obilježava se na Veliku Gospojinu, 15. kolovoza.

12873_3.jpg