Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela izgradnja biciklističke staze u Bačkim Vinogradima

23.08.2019.

U naseljima Bački Vinogradi i Kelebija, u okviru projekta „Opti-bike“ (Optimizacija prometa u pograničnoj zoni – planiranje i izgradnja biciklističkih staza) koji se realizira u okviru Interreg-IPA programa prekogranične suradnje Mađarska-Srbija, bit će izgrađeno 7,9 kilometara biciklističkih staza. Član Gradskog vijeća zadužen za područje gospodarstva i menadžer projekta, Ákos Újhelyi, obišao je danas gradilišta biciklističke staze u Bačkim Vinogradima. Nakon postupka javne nabave, ugovor je dodijeljen poduzeću „PTP Dubrava“ d.o.o. iz Bajmaka, a vrijednost radova, bez PDV-a je 64,8 milijuna dinara.

12889_1.jpg

Uz isticanje da je izvođač započeo pripremne građevinske radove za izgradnju biciklističke staze, Újhelyi je naveo da će dužina biciklističke staze u Bačkim Vinogradima iznositi 4,9 kilometara.

- Uskoro ćemo započeti i izgradnju biciklističke staze na Kelebiji, gdje ćemo izgraditi tri kilometra biciklističke staze. Rok za izvođenje radova je 90 dana. U okviru ‘Opti-bike’ projekta uradit ćemo i projektnu dokumetaciju za izgradnju 25 kilometara biciklističke staze. Ukupan proračun projekta je 2,56 milijuna eura, od toga Europska unija financira 85 posto, a grad 15 posto. Partnerski gradovi su Ásothalom i Tompa, iz Mađarske. Tompa je već započela izgradnju biciklističke staze, a Ásothalom će uskoro raspisati javni poziv – naglasio je  Ákos Újhelyi.

Glavni cilj projekta je optimizacija prometa u pograničnoj zoni planiranjem i izgradnjom biciklističkih staza. Važno je da taj vid prometa bude ne samo omiljena već i sigurna alternativa u prometu za sve. Ova investicija pridonosi i prevenciji prometnih nesreća, a samim tim i povećanju sigurnosti u prometu, povećanju broja turista koji prometuju biciklom, kao i jačanju svijesti o zdravom načinu života i ekološkog shvaćanja.