Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren 18. Interetno festival

23.08.2019.

Uz bogati folklorni program, večeras je u Subotici, u improviziranom gradu Etnopolisu, otvoren 18. Interetno festival. Govoreći na svečanoj ceremoniji otvorenja Festivala, Jasmina Stevanović je u ime grada Subotice, gradonačelnika i u vlastito ime čestitala 18. rođendan Interetno festivalu koji ove godine slavi punoljetstvo i na mapi folklornih festivala, kao punoljetni sudionik, dobiva značajno mjesto.

12891_1.jpg

Prije 18 godina, kada je u organizaciji Mađarskog kulturnog centra „Népkőr“ Interetno započeo svoju historiju kao jednodnevni skup, podsjetila je Jasmina Stevanović, ni sam organizator nije slutio da će to danas biti višednevno događanje širokog spektra umjetnosti, koje je tijekom godina održavanja obišlo više od 250 tisuća posjetitelja.

– Festival je prešao dug put od malog dvorišta ’Népkőra’, kada je prvi put organiziran 2002. godine i trajao samo jedno popodne, do velikog Etnopolisa u središtu grada – naglasila je Jasmina Stevanović.

Uz bogate večernje programe, pjesmu i igru, vrhunski majstori starih obrtta i proizvođači pomalo zaboravljenih proizvoda, tijekom ove manifestacije, navela je, prezentiraju vlastite radove i prenose znanja na mlađe generacije, kojima je u eri računala i moderne tehnologije, starina zapravo novina.

- Navikli igrati ili gledati srpske, mađarske, hrvatske, bunjevačke ili neke druge igre, Subotičani su idealna publika za folklorne ansamble iz cijeloga svijeta, jer svi oni igraju neku svoju verziju čardaša, čačka, momačkog kola ... – istaknula je Jasmina Stevanović.

Subotica je, podcrtala je, najbolji primjer interkulturnosti, jer je mjesto na kojem zajedno živi mnogo nacionalnih zajednica i nema boljeg mjesta za promociju različitosti kao nečega što nas spaja.

12891_2.jpg

- Ako svaki narod, svaka zajednica koja ovdje živi, ugradi ono najbolje u grad, onda za našu  budućnost ne trebamo brinuti. Ne samo na polju umjetnosti, nego i u svim ostalim segmentima života – poručila je Jasmina Stevanović.

Nadamo se, dodala je, da će gosti iz Južne Amerike i raznih dijelova Europe s ovog gostovanja ponijeti ne samo uspomenu na ljepotu ovoga grada i gostoprimstvo, nego i saznanja o bogatom kulturnom naslijeđu, tradiciji, toleranciji i zajedništvu, otvorenosti da prihvatimo različitosti.

- Subotica je narednih dana multikulturni centar, folklora, mladih, novih prijateljstava, mjesto odakle pozitivna slika o našoj zemlji, našem gradu i nama odlazi u svijet – rekla je Jasmina Stevanović

Predsjednik CIOFF-a Srbije - Međunarodne organizacije folklornih festivala, Dragan Đorđević,  naglasio je da je „Intereno“ festival jedan od najvećih folklornih međunarodnih festivala u Srbiji.

12891_3.jpg

- Od ove godine devet festivala u Srbiji je pod pokroviteljstvom nacionalne Sekcije za suradnju s UNESCO-m pri Ministarstvu vanjskih poslova, a među njima je i Interetno festival. Siguran sam da će svi građani Subotice i sudionici ponijeti lijepe uspomene s ovog festivala – rekao je Đorđević.

Do 26. kolovoza, do kada traje Interetno festival na glavnoj festivalskoj bini, predstavit će se ansambli iz Bolivije, Kolumbije, Mađarske, Malezije, Rusije i Srbije. Oko 450 djece pokazat će vlastito umijeće na smotri mađarskih dječijih ansambala iz Vojvodine.

Prateća događanja festivala održavat će se u Etnopolisu, odnosno Gastro-selu i Trgu vina, gdje će biti postavljen vašar starih zanata s više od 100 izlagača, vinara i različitih gastronomskih specijaliteta, dok će se program za najmlađe odvijati u igraonici na otvorenom „Zlatna kapija". Glazbeni program odvijat će se i u Mađarskom kulturnom centru „Népkőr", koji je sjedište festivala.

12891_4.jpg