Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela izgradnja kanalizacijske mreže na Paliću

26.08.2019.

Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija“, u svojstvu investitora, od danas organiziraju početak radova na izgradnji kanalizacijske mreže na Paliću. U predstojećih osam mjeseci, Građevinsko poduzeće „Graditelj NS“ iz Novog Sada, najpovoljniji izvođač radova na temelju javnog natječaja, izgradit će u ovom naselju 15 kilometara gravitacijske kanalizacijske mreže i pet kilometara tranzitnog potisnog voda kojim će se prikupljena otpadna voda iz ovog naselja transportirati do sliva Kolektora VII i gradskog pročistača otpadnih voda. Ove investicije u okviru šireg projekta „Zaštita biodiverziteta i voda jezera Palić i jezera Ludaš“ financiraju se iz donacijskih sredstava Vlade Savezne Republike Njemačke putem KfW banke, u suradnji s Ministarstvom građevinarstva, prometa i infrastrukture RS.

12893_1.jpg

U početnoj fazi, od ponedjeljka, 26. kolovoza, pet ekipa izvođača radova započet će izgradnju  kanalizacije u sljedećim dijelovima ulica, koja će trajati do:

            ● Kozaračka, do 31. kolovoza 2019.

            ● Nikole Tesle, do 7. rujna 2019.

            ● Partizanska, do 10. rujna 2019.

            ● Jasenovačka, do 10. rujna 2019.

            ● Jezerska, do 15. rujna 2019.

            ● Sutjeska, do 25. rujna 2019.

            ● Marka Oreškovića na križanju s ulicom Lopudska, do 25. rujna 2019.

U navedenim dijelovima ulica će za vrijeme izgradnje doći do obustave prometa, odnosno promet će se odvijati putem susjednih ulica.

Nakon okončanja radova u ovoj fazi, izgradnja kanalizacije će se nastaviti u drugim dijelovima naselja Palić, u skladu s projektnom dokumentacijom i dinamikom izgradnje.

Izvođač radova, Građevinsko poduzeće „Graditelj NS“ Novi Sad će se truditi da ove radove izvede u što kraćem roku, kako bi se normalizirao promet i uvjeti života i rada građana, ustanova i gospodarskih subjekata na trasi izgradnje.

Ukupna vrijednost Projekta iznosi 6.500.000 eura.

U strukturi ulaganja, 67 posto sredstava namijenjeno je za izgradnju kanalizacijske mreže naselja Palić i poveznog potisnog voda koji će buduću mrežu povezati s Uređajem za pročišćavanje otpadnih voda, dok je 23,8 posto za izgradnju zaštitnog pojasa oko jezera Palić i Ludaš (ozelenjavanje, izgradnja inspekcijske i biciklističke staze), 6,2 posto za unaprjeđenje palićkog pročistača otpadnih voda i tri posto sredstava za biomanipulaciju, tj. izlov alohtonih vrsta ribe (invazivne vrste koje prirodno ne pripadaju eko-sustavu jezera Palić i Ludaš).

Procjena je da će se prva priključenja domaćinstava na kanalizacijsku mrežu moći ugovarati u JKP „Vodovod i kanalizacija“ Subotica početkom sljedeće godine.

Cijena priključka iznosi 27.021,38 RSD. Odobrava se popust od 20 posto u slučaju avansnog plaćanja u cijelosti. Mogućnost plaćanja je i na 24 obroka.