Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Tvrtka „Boysen“ u Subotici

27.08.2019.

Na četvrtoj izvanrednoj sjednici Skupštine grada Subotice održanoj u Velikoj vijećnici Gradske kuće donijeta je, većinom glasova (48  „za“, jedan protiv) Odluka o zaključenju ugovora o otuđenju građevinskog zemljišta u javnom vlasništvu bez naknade gospodarskom društvu „Boysen Abgassysteme“ d.o.o. Subotica. Ovom odlukom se neizgrađeno građevinsko zemljište u javnom vlasništvu grada Subotice, u Gospodarskoj zoni „Mali Bajmak“, ukupne površine 10 hektara, 13 ari i 94 četvorna metra otuđuje bez naknade gospodarskom društvu „Boysen Abgassysteme“ d.o.o. radi realizacije investicijskog projekta koji obuhvaća ulaganje u vrijednosti od približno 55 milijuna eura i zapošljavanje najmanje 507 osoba na neodređeno vrijeme.

12896_1.jpg

Grad Subotica je 4. srpnja 2018. godine potpisao Memorandum o razumijevanju s njemačkom tvrtkom „Friedrich Boysen GmbH&Co. KG“, shodno kome su, među ostalim, određeni uvjeti za izgradnju industrijskog objekta od strane investitora u Subotici i zaposlenje 507 radnika u okviru investicijskog projekta, kao i podršku grada za takvu izgradnju.

„Boysen Management GmbH“, sestra tvrtka „Friedrich Boysen GmbH&Co. KG“, osnovala je Investitora kao 100 posto izravni njegov vlasnik radi primjene namjeravane izgradnje i rada industrijskog objekta u Subotici.

Skupština Grada Subotice je 26. veljače 2019. donijela Zaključak o usvajanju Elaborata o opravdanosti otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta katastarske parcele broj 33924/14 K.O. Donji grad, neposrednom pogodbom, bez naknade društvu „Boysen Abgassysteme” d.o.o.

Povjerenstvo za kontrolu državne pomoći Republike Srbije (RS) je na temelju Prijave državne pomoći grada donijela Rješenje (12. srpnja 2019.) kojim se dozvoljava davanje državne pomoći u vidu otuđenja neizgrađenog građevinskog zemljišta katastarske parcele broj 33924/14 K.O. Donji grad u javnom vlasništvu grada bez naknade.

Vlada RS je Zaključkom od 22. kolovoza 2019. godine, dala prethodnu suglasnost na otuđenje neizgrađenog građevinskog zemljišta navedene katastarske parcele u javnom vlasništvu Grada bez naknade.

Po provedenom postupku neposredne pogodbe, Skupština grada Subotice donijela je, 27. kolovoza 2019. godine, rješenje o otuđenju neizgrađenog građevinskog zemljišta katastarske parcele broj 33924/14 K.O. Donji grad, neposrednom pogodbom, bez naknade, društvu „Boysen Abgassysteme” d.o.o. radi realizacije investicijskog projekta koji obuhvaća ulaganje u vrijednosti od približno 55 milijuna eura i zapošljavanje najmanje 507 osoba na neodređeno vrijeme.

Tržišna vrijednost zemljišta je, prema procjeni Ministarstva financija Republike Srbije - Poreska uprava- Filijala Subotica, 1.334,34 dinara po četvornom metru, što ukupno iznosi 135.294.069,96 dinara, odnosno 1.145.318,51 eura obračunato prema srednjem službenom tečaju NBS za euro na dan 4. rujna 2018. godine.

Zemljište je opremljeno objektima komunalne infrastrukture i ima izlaz na javnu prometnicu.

Investitor pribavlja Zemljište neposrednom pogodbom bez naknade i u obvezi je izgraditi novi proizvodni objekt u okviru Investicijskog projekta u roku od dvije godine od dana potpisivanja Ugovora i da do 31. prosinca 2024. godine zaposli najmanje jednu osobu na neodređeno vrijeme na svaka dva ara otuđenog građevinskog zemljišta, što ukupno iznosi 507 osoba.

Gradonačelnik grada Subotice ovlašten je potpisati Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnom vlasništvu bez naknade. Ova odluka stupa na snagu sljedećeg dana od dana objavljivanja u „Službenom listu grada Subotice“.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se prisutnima u Velikoj vijećnici, istaknuo da je riječ o do sada najvećoj stranoj investiciji u našem gradu, vrijednoj blizu 60 milijuna eura, i da će njemačka tvrtka „Boyssen“ vrlo brzo početi izgradnju pogona za proizvodnju ispušnih sustava površine 40.000 kvadratnih metara.

– Svi bismo se trebali radovati otvorenju novih radnih mjesta. Siguran sam da je njemačka  tvrtka 'Boyssen', koja će baš u Subotici izgraditi svoj proizvodni pogon, dobivala veće povlastice čak i iz gradova u regiji. Dakle, nije samo Srbija zemlja u kojoj se subvencioniraju strani investitori, to se radi i u državama Europske unije, poput Rumunjske, Bugarske i Hrvatske. 'Boyssen' je upravo odabrao Suboticu, iako je u našoj zemlji dobivao najmanje subvencija, zbog stručne i kvalificirane radne snage, povoljnog geografskog položaja i ažurne i odgovorne lokalne samouprave koja je vrlo brzo i učinkovito odgovarala na sve njihove zahtjeve. Ovo je veliki dobitak za Suboticu i svim sugrađanima čestitam dolazak nove, do sada najveće strane investicije u naš grad – naglasio je gradonačelnik Laban.

12896_2.jpg