Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Najavljen program obilježavanja Dana grada

27.08.2019.

– Kao i svake godine, potrudili smo se tijekom nekoliko dana ponuditi raznovrstan program koji će Subotičanima i svim gostima pružiti priliku da uživaju u obilježavanju Dana grada Subotice, 1. rujna. Događaji se mogu svrstati u nekoliko cjelina: tradicionalno, kao i svake godine, ono što prethodi Svečanoj sjednici Skupštine grada koja će se održati 31. kolovoza od 12 sati je nastup puhačkog orkestra i podizanje zastave grada; trodnevni glazbeno-zabavni program na velikoj pozornici – kao središnji događaj; program na maloj pozornici planiran za 31. kolovoza u kome je predviđeno da sudjelje veliki broj udruženja i obrazovne ustanove, odnosno učenici osnovnih i srednjih škola i bogat program kulturnih događanja koja organiziraju ustanove kulture u okviru svojih institucija – najavila je, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, Jasmina Stevanović, član Radne grupe za organiziranje proslave Dana grada.

12898_1.jpg

Ovogodišnji program službeno počinje u četvrtak, 29. kolovoza, otvorenjem izložbe u predvorju Gradske kuće. Riječ je o izložbi slika s likovne kolonije „Vidovdan 2019.”  koju su u čast Dana grada donijeli naši prijatelji iz Doma kulture Gračanica, rekla je Jasmina Stevanović.

- Otvorenje je predviđeno u 19 sati, a u 21 sat u parku Ferenca Reichla Fondacija Danilo Kiš organizira koncert vokalnog kvarteta MING. Kulturno-zabavni program na velikoj pozornici zamišljen je da zadovolji različite glazbene ukuse, i različitu dobnu strukturu. U petak, 30. kolovoza, na velikoj pozornici postavljenoj na Trgu slobode, održat će se dva koncerta. Od 19 do 20 sati, uživat ćemo u zvucima tamburice, jer nas očekuje nastup Subotičkog tamburaškog orkestra, a  od 21 sat subotičku publiku zabavljat će Nataša Bekvalac, čiji nastupi uvijek jamče dobru atmosferu i brojnu publiku, obzirom na to da ona uživa veliku popularnost kod svih generacija – rekla je Jasmina Stevanović.

Izražavajući zahvalnost što je dijelom programa organiziranog u okviru proslave Dana grada Subotice, Nataša Bekvalac je izjavila da je to za nju velika čast.

– Potrudit ćemo se da Subotičane dobro zabavimo i da stvorimo prelijepu atmosferu u vašem gradu – istaknula je Nataša Bekvalac.

Najavljujući program na maloj pozornici, postavljenoj u središtu grada, Jasmina Stevanović je kazala da je u subotu, 31. kolovoza, odmah po završetku svečane sjednice, od 13 do 19 sati predviđen zanimljiv kulturni program s puno sudionika, uglavnom mladih.

– Naime, već tradicionalno, udruženja i škole sudjeluju u programu i gradu na taj dan poklanjaju i promoviraju sve ono što tijekom godine stvaraju. Pozivamo zato sve sugrađane da dođu i podrže sve ove mlade ljude, sudionike programa na maloj pozornici, jer on iz godine u godinu ima sve brojniju publiku i neće biti ništa manje interesantan od programa na velikoj pozornici – podcrtala je Jasmina Stevanović.

U subotu, 31. kolovoza, dodala je, također na središnjem gradskom trgu, atraktivnim programom, kao i svake godine, predstavit će se Subotički simfonijski orkestar i operna diva Jadranka Jovanović, tako da pozivamo sve ljubitelje klasične glazbe da dođu i uživaju u nastupu ovako eminentnih izvođača.

U ime Subotičkog simfonijskog orkestra Kristina Mate je izjavila da Subotički simfonijski orkestar nastupa po drugi put u ovoj koncertnoj sezoni i da orkestru predstoje još dva nastupa do kraja godine koja će pokloniti svim građanima i ljubiteljima klasične glazbe.

- Zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi, osobito gradonačelniku Bogdanu Labanu, na podrški koja je potrebna da bi se održala visoka razina kulture u gradu. Na programu će ove godine biti popularna klasika, poznati orkestarski dijelovi i arije, opere i operete, Lehar, Strauss, Pucini, Ofenbah, Tchaikofski... Program je i ovog puta odabrao koncertmajstor i direktor Subotičkog simfonijskog orkestra Miloš Nikolić. Dirigent je Mikica Jevtić, a solisti eminentna operna diva Jadranka Jovanović i mladi solisti: Pamela Kiš Ignjatov, sopran, Višnja Popov, mecosopran i Vasa Stajkić, bariton – najavila je Kristina Mate.

O programu upriličenom za Dan grada na mađarskom jeziku je govorila zamjenica gradonačelnika, Timea Horvát.

Direktor Turističke organizacije grada Subotice, organizatora Manifestacije, Aleksandar Medaković, rekao je da Turistička organizacija grada Subotice kao i prethodnih godina sudjeluje aktivno u organizaciji proslave Dana grada.

– Očekuje nas bogat program, kako za naše sugrađane tako i za turiste koji će boraviti u Subotici. Predviđena sredstva za organizaciju proslave ovogodišnje manifestacije Dana grada iznose 3.461.000 dinara. Turistički informativni centar radit će produljeno za vrijeme trajanja manifestacije. U petak, 30. kolovoza, od 8 do 20 sati, u subotu, 31. kolovoza od 9. do 19 sati i u nedjelju, 1. rujna, od 14 do 20 sati – naveo je Medaković.

Na konferenciji za medije najavljeno je i da su tijekom manifestacije, u Art kinu "Lifka" i kinu "Abazija" na Paliću predviđene filmske projekcije, a za ljubitelje likovne umjetnosti, izložbe su planirane kao i uvijek u Suvremenoj galeriji, Muzeju, Gradskoj knjižnici, u ZOO vrtu, na Otvorenom sveučilištu i u Zavičajnoj galeriji "Dr. Vinko Perčić". Dječje kazalište tradicionalno će zabavljati najmlađe u parku na Prozivki.

U predvorju Gradske kuće predviđena je još jedna izložba. Riječ je o izložbi Gradskog muzeja pod nazivom „Subotička kraljica sportova 1878-1941” koja će biti otvorena u nedjelju, 1. rujna, u 9 sati.

U nedjelju, 1. rujna, organizira se Treći subotički polumaraton. Središte grada, Prozivka i Radijalac će biti zatvoreni za promet toga dana od 9 do 13:30 sati. Sugrađani koji budu u prilici izaći i podržati sudionike zamoljeni su da dođu u središte grada, izađu do spomenika na Prozivki, do Radijalca ili bilo gde duž trase i podrže sudionike utrke koja ove godine ima najveći broj sudionika do sada.

Za ponedjeljak 2. rujna u 11 sati planiran je sada već tradicionalni događaj u okviru proslave Dana grada, a to je posjet gradonačelnika i predsjednika Skupštine subotičkom rodilištu, kada daruju sve bebe rođene na Dan grada, kao i njihove majke.

Cjelokupan materijal vezan za program proslave Dana grada može se preuzeti sa službenog internet portala grada www.subotica.rs.