Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvorena izložba slika s Likovne kolonije „Vidovdan 2019“

29.08.2019.

U predvorju Gradske kuće večeras je, u okviru proslave Dana grada, otvorena izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji „Vidovdan 2019“. Otvarajući izložbu u ime grada Subotice Jasmina Stevanović pozdravila je goste iz Doma kulture Gračanica koji su u Suboticu, na proslavu Dana grada, donijeli ovu izložbu.

12906_1.jpg

- Pozdravila bih i one koji danas nisu mogli biti u našem gradu, ali mislima su s nama. To je Živojin Rakočević, direktor Doma kulture Gračanica kao i zaposleni u ovoj ustanovi s kojima smo, sada već  nakon toliko godina, postali ne samo suradnici već pravi prijatelji. Imamo odličnu suradnju ne samo na polju kulture već i obrazovanja. Svake godine početkom rujna dolaze nam u goste djeca  iz Kosovskog pomoravlja, tako da sjever i jug sjajno funkcioniraju  - rekla je Jasmina Stevanović.

Ona je pozdravila i djecu iz Gračanice, iz Kulturno-umjetničkog društva „Simonida“,  koja će nastupiti na maloj pozornici u programu proslave Dana grada.

- Vidovdanska kolonija je događaj kojim počinju Vidovdanske svečanosti u Gračanici i simbolično ove godine, ovom izložbom slikarske kolonije, otvara se proslava Dana grada. Kao i svake godine, umjetnici izložbom iz Gračanice prenesu nam dio svoje duše, kolorita, svog neba, života, koji sigurno nije lak ali ga oni žive punim plućima i s dušom – istakla je Jasmina Stevanović.

Žarko Milenković se u ime Doma kulture Gračanica zahvalio nazočnima što su došli posjetiti izložbu radova nastalih na likovnoj koloniji „Vidovdan 2019“.

- Želio bih se u ime direktora Doma kulture Gračanica Živojina Rakočevića i urednika i izbornika Likovne kolonije ’Vidovdan 2019’ Nebojše Jevtića i Maje Todić i u vlastito ime zahvaliti na prijateljstvu i pozornisti koju nam svake godine o danima vašeg grada poklanjate što je čin  zajedništva svake vrste – naglasio je Žarko Milenković.

On je nazočne upoznao s radom kolonije koja se svake godine održava uoči Vidovdana, od 1. do 7. lipnja.

- Na koloniji stvaraju eminentni umjetnici iz Srbije ali ove godine smo prvi put imali gošću iz Bugarske Marietu Konovu. Radeći ovu koloniju ali i sve ostale događaje Dom kulture Gračanica se trudi da svoje goste upozna s najvažnijim mjestima, događajima i manastirima na Kosovu i Metohiji gdje su i nastale ove slike na temelju osobnog doživljaja viđenog i proživljenog na Kosovu i Metohiji. Kosovsko-metohijski pejzaž, bio on apstraktan više ili manje, konture spomeničkog i crkvenog naslijeđa, ornamentika, vidljivi su na ovim slikama. Neka ove slike donesu dašak našeg  starog juga našem lijepom sjeveru – rekao je Žarko Milenković.

Svoje radove izložili su Snežana Pešić Rančić „Sahrana lipljanskog episkopa“, Saša Dobrić „Kosovka“, Kristina Ristić „Bez naziva“, Zvonko Pavličić „Povratak u budućnost“, Suzana Stojadinović „22. krug, povratak-labirint“, Marieta Konova „Gračanica, prvi pogled“, Slaviša Mihajlović „Zgarište“, Jelena Živković „Inspiracija“ i Lazar Šošević „Sukobi 1“.

Izložba će trajati do subote, 31. kolovoza 2019. godine.