Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana svečana sjednica Skupštine grada

31.08.2019.

Podizanjem gradske zastave i svečanom sjednicom Skupštine grada, na kojoj su uručene diplome i plakete zvanja Počasni građanin i priznanja „Pro urbe“, obilježen je Dan grada Subotice, 1. rujna. Današnjoj svečanosti, održanoj u Velikoj vijećnici Gradske kuće, prisustvovali su predstavnici diplomatskog kora, bratskih i partnerskih gradova, nacionalnih savjeta nacionalnih zajednica, vjerskih zajednica i kulturnih institucija, državnih i pokrajinskih tijela, kao i republički i pokrajinski zastupnici i vijećnici Skupštine grada.

12910_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, pozdravljajući prisutne u Velikoj vijećnici, istaknuo da je tijekom protekle, nešto više od tri godine učinjen ozbiljan iskorak u svim segmentima gospodarskog, ekonomskog, obrazovnog, sportskog i infrastrukturnog razvitka našega grada, kao i u svim sferama društvenog života.

Najavljujući film u kome je, kako je podcrtao, prikazan samo dio onoga što je na zadovoljstvo svih sugrađana aktualna gradska vlast uradila tijekom protekle tri godine, gradonačelnik Laban je naglasio da je istina i da cijelo ovo vrijeme ni svoj ni rad aktualne gradske vlasti nije ni pokušao predstaviti boljim i uspješnijim od onog kakav on u stvari i jeste.

12910_2.jpg

- Nitko danas ne može osporiti činjenicu da je Subotica od sredine 2016. godine postala veliko gradilište. Zahvaljujem se predsjedniku Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije, Pokrajinskoj vladi, svojim suradnicima i svima onima koji su nam pružili podršku u ostvarivanju zacrtanih ciljeva – rekao je Bogdan Laban.

Čestitajući svim građanima Subotice Dan grada, gradonačelnik je naveo da će akcent u predstojećem razdoblju biti završetak izgradnje „Ipsilon“ kraka i zgrade Narodnog kazališta, rekonstrukcija Gradskog stadiona i Opće bolnice, nastavak izgradnje spa centa s akva parkom na Paliću, postavljanje kanalizacijske mreže na Paliću u okviru projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš“, izgradnja proizvodnog pogona njemačke tvrtke „Boyssen“ i rekonstrukcija zelene fontane na središnjem gradskom trgu.   

Predsjednik Skupštine grada Tivadár Bunford, kazao je da svi zajedno imamo jedinstvenu, nepodijeljenu odgovornost upravljati vlastitim gradom i da to i činimo u punom kapacitetu i veoma uspješno.

12910_3.jpg

- Kako se polako približavamo kraju mandata, ponosan sam na sve nas kao i na sve naše uspjehe i dostignuća koja bi bilo teže ostvariti da među koalicionim partnerima ne vlada odlična suradnja i međusobno razumijevanje, da ne postoji pozitivna komunikacija s javnim institucijama, javnim poduzećima, s Pokrajinom i Republikom, kao i sa svim tajništvima Gradske uprave grada Subotice  – istaknuo je Tivadár Bunford.

Za istaknuto i trajno životno djelo kojim se pridonosi podizanju ugleda grada Subotice u tuzemstvu i inozemstvu, zvanje Počasni građanin posthumno je dodijeljeno književniku Danilu Kišu, a plaketa je uručena predstavniku Fondacije „Danilo Kiš“.

Priznanje „Pro urbe“ za istaknuta djela koja značajno pridonose ugledu grada Subotice podizanjem njegovih materijalnih i duhovnih vrijednosti dobili su Danijela Andrašić, diplomirani defektolog, Robert Đivanović, profesor francuskog jezika i književnosti i prof. dr. József Nyers, doktor tehničkih znanosti.

12910_4.jpg

Pored brojnih gostiju, proslavu Dana grada Subotice uveličao je teolog Miloš Stojaković, izaslanik manastira Hilandar, koji se u ime sveštenstva zahvalio na velikoj pomoći koju je Subotica pružila najvećoj i najznačajnijoj srpskoj svetinji. Prenoseći blagoslove arhimandrita Metodija, on je gradonačelniku darivao ikonu Bogorodice Trojeručice, igumanije i zaštitnice Hilandara.

Svečanu sjednicu Skupštine grada Subotice uveličala je i operna primadona Jadranka Jovanović koja je izvela skladbe „Što se bore misli moje“ i uvertiru iz opere „Karmen“ - „Habanera“.