Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoreni 6. „Zavičajni dani“

03.09.2019.

Bogatim kulturno-umjetničkim programom u Velikoj vijećnici Gradske kuće večeras su službeno počeli šesti po redu „Zavičajni dani“. Ovu manifestaciju, koja će se pod sloganom „Udruženi u različitosti“ u našem gradu održavati do 8. rujna, svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

12918_1.jpg

Zadovoljstvo mi je što sam večeras s vama, na otvaranju „Zavičajnih dana“, manifestacije posvećene njegovanju tradicije, kulturne baštine i sveukupnog narodnog stvaralaštva prvenstveno pripadnika srpske, a potom i drugih nacionalnosti koji žive na ovim prostorima, rekao je gradonačelnik Laban.

Uz konstataciju da su „Zavičajni dani“ festival koji iz godine u godinu veoma uspješno realizira temeljnu koncepciju, a to je da uspomene, prošlost i obilježja zavičaja otrgne od zaborava i sačuva kulturni identitet i tradiciju starog kraja, gradonačelnik je istaknuo da je činjenica, također, da su i programski sadržaji ove kulturno-umjetničke manifestacije, koja ima čak i humanitarnu i sportsku značajku, sve bogatiji, raznovrsniji i kvalitetniji.

– Subotička lokalna samouprava će i ubuduće, u granicama mogućnosti, podupirati manifestacije koje baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, tim prije što je očuvanje i njegovanje tolerancije, kao i razvijanje otvorenosti k prihvaćanju različitosti, veoma važno za jednu višenacionalnu sredinu poput Subotice – naglasio je Bogdan Laban.

Predsjednik Saveza srpskih zavičajnih udruženja, Borivoje Vukajlović, rekao je da „Zavičajni dani“ prerastaju u festival kulture, glazbe, zabave, amaterizma i humanizma i pridonose afirmaciji Subotice i naše zemlje.

- Naša želja i namjera je ustrajati kao čuvari srpske kulture i tradicije i ostati vjerni čuvari svetosavlja i pravoslavnog zavjeta. Neka je sretna i bogom blagoslovljena naša manifestacija i da 'Zavičajni dani' traju na mnogaja ljeta – poručio je Vukajlović.

Direktor Fonda za pružanje pomoći izbjeglim, prognanim i raseljenim osobama APV Duško Ćutilo kazao je, među ostalim, da na teritoriju pokrajine djeluje 70 zavičajnih udruženja koja njeguju kulturu, tradiciju i običaje srpskog naroda i da Fond pruža podršku svim udruženjima koja organiziraju manifestacije koje čuvaju i afirmiraju bogato kulturno-historijsko naslijeđe našeg naroda.

U kulturno-umjetničkom dijelu programa, nastupili su zbor „Mironosice“, iz Subotice, koji je himnom „Bože pravde“ otvorio večerašnji program, zbor „Sveti Serafim Sarovski“, iz Zrenjanina, mlade glumice SKC „Vuk Stefanović Karadžić“ iz Bačke Topole, Selena Pedić i Jovana Mirović, i srpska književnica iz Nikšića Milica Bakrač, kojoj je Borivoje Vukajlović uručio povelju Saveza srpskih zavičajnih udruženja.

12918_2.jpg