Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
LAP za mlade
Program razvoja sporta Grada Subotice
Mreža za razvoj Subotice
Centar znanja o međuopštinskoj saradnji
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Posjet Spomen području Jasenovac

07.09.2019.

Izaslanstvo grada Subotice danas je, na poziv Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije i episkopa pakračko-slavonskog gospodina Jovana, posjetila Spomen područje Jasenovac u Republici Hrvatskoj.

12926_1.jpg

Subotičko izaslanstvo je, nakon odavanja pošte jasenovačkim žrtvama u konaku manastira Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu, razgovarala s episkopom pakračko-slavonskim gospodinom Jovanom.

Predstavnici našeg grada upoznati su s naporima eparhije pakračko-slavonske da se obnovi duhovni život srpskog naroda na prostoru Slavonije, u kojoj je, tijekom građanskog rata i zločinačke akcije „Bljesak" uništeno 55 pravoslavnih hramova, dok su manastir u Jasenovcu i Saborna crkva u Pakracu devastirane i oskrnavljene.

Vladika Jovan naglasio je da se najveći trud trenutačno usmjerava na obnovu jasenovačkog manastira, kao središnjeg mjesta duhovnog proslavljanja Svetih novomučenika jasenovačkih, gdje svake godine pristiže sve više hodočasnika i službenih izaslanstava. Konak manastira nema potrebnu kapacitetu da se u njemu upriliči adekvatan prijem, što je bilo evidentno i ove godine.

U planu je, također, i obnova stare srpske škole pored manastira koja je uništena u ratu, a u kojoj bi bila memorijalna knjižnica posvećena stradanjima u Jasenovcu.

Predstavnici Grada izrazili su svoju riješenost u pogledu zalaganja da Subotica materijalno pomogne ove procese obnove i pridonese njegovanju kulture sjećanja kroz rad u prosvjeti, organiziranje posjeta manastiru i spomen području i jačanje veza sa srpskom nacionalnom manjinom u Hrvatskoj.

Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
FONDACIJA ZA POMOĆ PRI LIJEČENJU TEŠKO OBOLJELE DJECE I MLADEŽI
Servisne informacije
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mjesne zajednice
Спортски клубови
Informator
Subvencioniranje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Strategija razvoja