Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo Međunarodni festival kazališta za djecu

22.09.2019.

Ceremonijom svečanog otvorenja i dodjelom nagrada za životno djelo „Mali princ“ večeras je u Dječjem kazalištu u Subotici počeo 26. Međunarodni festival kazališta za djecu. Jedan je to od najprestižnijih kazališnih festivala za djecu u svijetu. Nagrade za životno djelo „Mali princ“ dodijeljene su glumici Branki Veselinović i piscu Ranku Risojeviću, za izniman doprinos razvitku kulture i scenske umjetnosti za djecu. Festival se u organizaciji Otvorenog sveučilišta u Subotici održava od 22. do 27. rujna na više lokacija u gradu.

12946_1.jpg

Publici i gostima iz inozemstva u ime grada Subotice obratila se članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture Miroslava Babić, koja je navela da Međunarodni festival kazališta za djecu najvišim umjetničkim rezultatima i utjecajem na razvitak suvremenog dječjeg teatra stavlja grad Suboticu u središte na karti kazališne umjetnosti i kulturne scene u zemlji i inozemstvu.

– Veličanstvena kakvoća predstava, ispričane priče kroz kreativnu igru, pokret lutke, glas, glazbu, scenografiju, kostim, obogaćuju bezgraničnu dječju maštu. Ovaj festival otvara novu dimenziju za sva mala bića, da sa sobom ponesu najljepše slike ispričanih bajki – istaknula je Miroslava Babić i dodala da je subotička lokalna samouprava prepoznala značaj festivala za lutkarstvo i kazališnu umjetnost za djecu i da pruža svu potrebnu potporu za njegovo održavanje.

Na svom putovanju, naglasila je, za dvadeset pet godina Međunarodni festival kazališta za djecu ostavio je trag u našim djetinjstvima, otkrio nam smisao i vrijednost iskrenog prijateljstva, istine, ljubavi, poštovanja, rada, kazala je.

Ovogodišnji dobitnici nagrade za životno djelo „Mali princ“ su glumica Branka Veselinović i pisac Ranko Risojević, za izniman doprinos razvoju kulture i scenske umjetnosti za djecu.

Nagrada je dodijeljena Branki Veselinović u njezinom domu, dva dana nakon njezinog 101. rođendana, a ona je pozdravila ljude iz cijeloga svijeta i rekla da je vrlo sretna što kao nekadašnja međunarodna veleposlanica UNICEF-a dobiva takvo priznanje.

– Mnogi ovako duboku starost ne mogu doživjeti i ja sam jedna od rijetkih koji u ovom dobu života sa zadovoljstvom, čašću, poštovanjem i uzbuđenjem primaju ovu nagradu. Zahvaljujući umjetničkom i humanitarnom radu doživjela sam da mi ovom dodjelom čestitate 101. rođendan –  kazala je Branka Veselinović.

Izbornik festivala Zoran Đerić je ispričao da se s likom i djelom Ranka Risojevića najprije upoznao preko knjige o velikim matematičarima, koju je napisao upravo laureat ovogodišnje nagrade za životno djelo.

– Ranko je bio jedan od onih koji su mene, kao i brojne dječake i djevojčice, uveli u onaj zanimljiviji i zabavniji svijet matematike. Vjerujem da je ta igra, koja je još tada u njegovom književnom djelu bila započeta, nastavila da traje do danas – rekao je Đerić podsjetivši da je Risojević značajan i kao jedan od prvih domaćih autora koji je napravio predstavu na temu Božića.

Ranko Risojević je publici odrecitirao svoju pjesmu pod nazivom „Pjesnik“ i kratko zahvalio riječima: „Priredili ste mi jedan od najljepših dana u mom životu“.

Natjecateljski program festivala otvoren je izvođenjem lutkarske predstave „Na vukovom tragu“ Pozorišta mladih Novi Sad, na sceni „Jadran“ Narodnog kazališta u Subotici. Ova predstava nastala je po romanu „Zov divljine“ Džeka Londona u režiji Jakuba Maksimova.

U ponedjeljak u natjecateljskom programu su tri predstave. „Vila Helena i princ Árgyélus“ Lutkarskog kazališta Harlekin iz Mađarske, Teatar „Petruška“ iz Rusije izvest će „Bajku o ribaru i ribici“, a treća je predstava „24 bake“ u izvođenju Šijanskog umjetničkog kazališta za djecu iz Kine.