Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena 75. obljetnica oslobođenja Subotice

08.10.2019.

Svečanom akademijom održanom večeras u Velikoj vijećnici Gradske kuće počelo je obilježavanje 10. listopada – Dana oslobođenja Subotice u Drugom svjetskom ratu.

12973_1.jpg

U ime Vlade Republike Srbije, gradonačelnika Subotice Bogdana Labana i u vlastito ime prisutnima se obratio načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković. On je podsjetio na 8. listopada 1944. godine, kao i na junaštvo i žrtvu onih koji su, kako je naveo, životom platili generacije bezbrižnih djetinjstava.

- Upravo na današnji dan, oko 18 sati, borci Prvog subotičkog partizanskog odreda dobili su informaciju da su sve ceste zauzete i da se prethodnica Crvenoarmejaca približila gradu što je dalo jak poticaj i dodatnu energiju borcima za sve ono što se narednih dana događalo u Subotici – podsjetio je Dragi Vučković.

Ne znam, dodao je, hoćemo li imati dovoljno načina da im se za to zahvalimo.

- Junačka borba Jovana Mikića i njegovih suboraca ne govori samo o vojnom poduhvatu, nego i o tome kako se odnosimo spram života, što radimo srcem... Sada je u tijeku jedna druga bitka, revizija historije i fašizma, što se ne odvija otvoreno nego suptilno i donosi gubitak identiteta. Subotica taj identitet mora očuvati, jer je ona dokaz da svi možemo živjeti zajedno i da je život najljepši u zajednici različitih ljudi – podcrtao je Dragi Vučković.

Predsjednik Gradske organizacije SUBNOR-a Subotica, Maksim Bakrač, pozdravio je nazočne, prije svih borce NOR-a koji su još uvijek živi i naglasio da je 10. listopada najznačajniji datum u historiji našega grada, dan kada se sjećamo kako su jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije i pripadnici Prvog subotičkog partizanskog odreda u sudjelovanju s jedinicama Crvene armije, slomili otpor neprijatelja i tako dugo očekivanu slobodu donijeli Subotici i njezinim građanima.

- Subotica je dala više od 2.000 mladića i djevojaka u redove Osme Vojvođanske udarne brigade. Mi danas imamo sjećanje i veliku ćutnju duga spram onih koji su se junački borili i u velikim i preteškim borbama platili slobodu vlastitim životima. To su junaci, vitezovi vječitih borbi i vječitih vremena, koji su imali samo jedan san, slobodnu zemlju, rodnu kuću i sretnu obitelj koja neumorno radi i gradi bolju, jaču i snažniju zemlju u teškim vremenima. Obrana zemlje je najuzvišeniji čin. Nema bolje, plemenitije i uzvišenije službe od obrane zemlje, svoje domovine i naroda – rekao je Maksim Bakrač

Mi, potomci, kazao je, moramo biti zahvalni borcima, starješinama i ratnicima u svim oslobodilačkim ratovima zato što je u tim borbama narod bio vojska, a vojska je bila narod.

– Mi jesmo načinjeni od domoljubnih osjećanja, ponosni na slavna djela naših predaka. Oni su nam nesebično podarili slobodu i nemamo pravo to sjajno blago zaboraviti i predati zaboravu – naglasio je Maksim Bakrač.

Pozdravljajući nazočne predsjednik Srpskog kulturnog centra Mile Tasić založio se da se Dan oslobođenja nad fašizmom u Subotici vječno obilježava te da treba dodatno posvetiti pozornost jačanju domoljublja među mlađom generacijom.

– Dobro je što se u povodu velikog jubileja pojavila i knjiga ’I oni su maštali o slobodi’ koja će ostati kao trajni trag, a tri pjesnika - Mihajlo Kmezić, Geza Babijanović i Maksim Bakrač, svojim su stihovima pjevali onako kako su to upravo antifašistički borci činili stvarajući slobodu – rekao je Tasić.

Na Dan oslobođenja Subotice – 10. listopada, u 11.00 sati bit će položeni vijenci na Spomenik žrtvama fašizma. Polaganje vijenaca na Spomen kompleksu palim Crvenoarmejcima na Pravoslavnom groblju u Dudovoj šumi će biti u 12 sati. Vijence će položiti izaslanstva Vlade Republike Srbije i grada Subotice.