Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana 25. sjednica Skupštine grada

10.10.2019.

Na 25. sjednici Skupštine grada, održanoj u Velikoj vijećnici Gradske kuće, usvojen je Zaključak o prihvaćanju Izvještaja o ostvarenju proračuna grada Subotice za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2019. godine, kao i Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o proračunu grada Subotice za 2019. godinu. Među 56 točaka dnevnoga reda, koliko je na današnjoj sjednici ukupno usvojeno, vijećnici su donijeli i Zaključak o prestanku mandata člana Gradskog vijeća grada Subotice.

12976_1.jpg

U razdoblju siječanj-lipanj 2019. godine proračun Grada Subotice je raspolagao sa sredstvima u visini od 2,9 milijardi dinara, što iznosi 32 posto planiranog godišnjeg obujma. Uspoređujući s istim prihodima i primanjima u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, raspolagano je s 11,76 posto više sredstava.

Postotak ostvarenja planiranih izvornih i ustupljenih prihoda, iznosi 38,84 posto što predstavlja dobar rezultat u skladu s planiranim ostvarenjem za prvih šest mjeseci tekuće godine. Od ukupno raspoloživih sredstava proračuna grada utrošeno je 87,60 posto, odnosno 2.558.608.875,94 dinara. Od planiranog godišnjeg obujma rashoda i izdataka izvršeno je 28,03 posto.

Rashodi i izdaci izvršavani su u rokovima dospijeća obveza.

Razlog za donošenje rebalansa proračuna je raspodjela suficita po završnom računu grada za 2018. godinu u iznosu 374 milijuna dinara. Drugi razlog donošenja rebalansa je potreba da se namjenski transferi i donacije od drugih razina vlasti, koji su gradu Subotica odobreni tijekom godine, na temelju predloženih projekata, rasporede u skladu s proračunskom klasifikacijom.


Rebalansom predloženi obujam proračuna iznosi 7.997 milijuna dinara, a predloženi obujam sredstava neizravnih korisnika proračuna, koji posjeduju račune vlastitih prihoda, iznosi 283 milijuna dinara. U strukturi predloženog obujma proračunskih prihoda i primanja, prenesena neutrošena sredstava iz prethodne godine iznose 374 milijuna dinara, tekući prihodi planirani su u iznosu od 6.744 milijuna dinara, a planirana primanja proračuna 879,5 milijuna dinara.

U ukupnim rashodima i izdacima predložene su izmjene u njihovoj strukturi u korist investicijskih izdataka. Tekući rashodi planirani su u iznosu od 5,3 milijarde dinara, što je za 388 milijuna dinara manje, a investicijski izdaci planirani su u visini 2,2 milijarde dinara, što je za 237 milijuna dinara više.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban je, obraćajući se medijima, izjavio da je ovo prvi rebalans proračuna za 2019. godinu, da sredstva pristižu i s drugih razina vlasti i da je normalno da se neka od njih prebacuju s određenih pozicija na druge pozicije.

- Došlo je do određenih ušteda, vodili smo računa o rashodima u korist investicija. Oko milijardu dinara dobili smo od Republike i Pokrajine u raznim projektima od Gerontološkog centra, stanova za izbjeglice, za kulturu, zatim za ulicu Maksima Gorkog – istaknuo je, među ostalim, gradonačelnik Laban.

Vijećnici Skupštine grada Subotice usvojili su danas, tajnim glasovanjem, s 41 glasom "za", sedam "protiv" i jednim suzdržanim, i promjenu u Gradskom vijeću u resoru poljoprivrede, nakon što je dosadašnji član Gradskog vijeća zadužen za to područje Šimon Ostrogonac podnio neopozivu ostavku. Umjesto Ostrogonca, imenovana je Hajnalka Bognár Pásztor, diplomirani inženjer agronomije.

Vijećnici su donijeli i rješenje da se za ravnateljicu Ljekarne Subotica imenuje Jasmina Vukša, diplomirani farmaceut.

Materijal s 25. sjednice Skupštine grada Subotice moguće je pogledati putem poveznice - http://www.subotica.rs/index/page/id/241/lg/hr.