Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ministar Nedimović obišao četiri poljoprivredna gospodarstva

15.10.2019.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas četiri poljoprivredna gospodarstva: Farmu muznih krava Miroslava Vukajlovića u Mišićevu, farme tovnih junadi Mirka Orčića u Đurđinu i Vladimira Žužića u Višnjevcu i Farmu ovaca Stevana Cerovca, u Bačkom Dušanovu. Ministar Nedimović je izjavio da iz Subotice dolazi svaki dvadeseti zahtjev za subvencije i da je poljoprivrednicima s teritorija našeg grada prošle godine isplaćeno skoro osam milijuna eura poticaja.

12990_1.jpg

Uz podsjećanje da je poljoprivrednicima omogućen zakup državne zemlje na razdoblje od deset godina, ministar Nedimović je najavio da će za tovno govedarstvo država donijeti posebne poticaje u 2020. godini, jer nama, kako je naveo, treba genetskog potencijala, tim prije što imamo sve više izazova i sve više prilika za izvoz, a to je jako važno.

- Samo u prošloj godini gospodarstvima na teritoriju grada Subotice država je dala blizu osam osam milijuna eura poticaja, a svaki dvadeseti zahtjev za subvencije u Srbiji, od 160.000 podnesenih, stiže iz ovog grada. Više od 8.000 zahtjeva za subvencije iz Subotice znači da su ovdašnji poljoprivrednici dobro obaviješteni o sustavu subvencija i o pravima koja mogu ostvariti u državi,  što je vezano uz politiku upravljanja poljoprivrednim zemljištem i za financijski poticaj – naglasio je Branislav Nedimović.

Gradonačelnik Laban je izrazio uvjerenje da ćemo uz pomoć države i dalje nastaviti razvijati poljoprivredu, razvijati život na selu i da naše mlade zadržimo na selu.

- Grad Subotica također izdvaja stanovita sredstva za subvencioniranje kratkoročnih kredita za poljoprivrednike – istaknuo je Bogdan Laban.

Miroslav Vukajlović je rekao da se vrijedi baviti mljekarstvom, da na njegovoj farmi ima 40 muznih krava i da je farma dobila podršku Ministarstva za povrat polovice sredstava za nabavu strojeva, odnosno izmuzišta, kao i subvencije za muzne krave.

Pored ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Bogdana Labana, poljoprivredna gospodarstva obišli su i član Gradskog vijeća Srđan Samardžić i načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković.

12990_2.jpg