Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Od sredine mjeseca studenog ukida se cijepljenje protiv svinjske kuge

29.10.2019.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas poljoprivredna gospodarstva Norberta Engija na Šupljaku, Helene Danji Somogyi u Hajdukovu i Bele Katona, u Bačkim Vinogradima. Ministar Nedimović je izjavio da će država od sredine studenog ukinuti cijepljenje protiv klasične kuge svinja i da će i uzgojitelji svinja od sljedeće godine imati mogućnost dugoročnog zakupa državnog zemljišta.

13014_1.jpg

Ministar Nedimović je, obraćajući se medijima nakon obilaska farme svinja Norberta Engija u Šupljaku, rekao kako postoje dvije stvari o kojima se pričalo prethodnih 30 godina, a koje su realizirane u proteklih šest mjeseci.

– To je priča o ukidanju cijepljenja protiv klasične svinjske kuge, koju će država ukinuti od sredine mjeseca studenog. Ta novina našim stočarima otvara mogućnost za izvoz mesa na mnogo tržišta koja su za nas bila ograničena, prije svega tržište Europske unije. Druga stvar je zakup državne zemlje na deset godina, kako bi se na prvom mjestu sačuvala kakvoća poljoprivrednog zemljišta – istaknuo je Nedimović.

On ja naglasio da su potencijali u svinjarstvu nevjerojatni ukoliko otvorimo tržište Kine, uzimajući u obzir manjak mesa na njihovom tržištu i dobre cijene.

- U prvome tjednu prosinca dolaze nam kineske kolege u kontrolu naših objekata za proizvodnju mlijeka i preradu goveđeg mesa. Ako sve bude kako treba, očekujem da bi početkom naredne godine mogli doći i u kontrolu klaonica, farmi svinja, kako bismo napokon otvorili to tržište, gdje je u ovom trenutku kilogram žive vage 2,5 eura. Kod nas je cijena u ovom trenutku između 150 i 160 dinara – kazao je ministar Nedimović.

Upitan o podacima NASA-e po kojima je najviše požara tijekom protekloga tjedna bilo u Vojvodini, Nedimović je podcrtao da mi raspolažemo podacima putem Instituta „Biosens“ i Europske svemirske agencije (ESA) i da se kontrolira svako zemljište koje se nalazi na teritoriju AP Vojvodine.

- Mi to radimo zbog zemljišta u državnom vlasništvu, ali pritom vidimo i što se događa sa zemljištem u privatnom vlasništvu. Najgore stanje s aspekta paljevina je u Srednjem Banatu, u općini Žitište, i na teritorijima tri općine Srijemskog okruga: Rumi, Pećincima i Srijemskoj Mitrovici. Imamo vlastitu pamet u IT sektoru koju smo povezali s poljoprivredom. Kada se koordiniramo, slat ćemo podatke lokalnim samoupravama, poljočuvarima, u realnom vremenu da mogu reagirati kada se pojavi požar, utvrditi tko je počinitelj i kazniti ga. Znam da to ljudi u poljoprivredi rade kako bi smanjili troškove, ali šteta koju prave na drugoj strani je mnogo veća – rekao je ministar Nedimović.

Pored ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Bogdana Labana, poljoprivredna gospodarstva obišli su i načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, zamjenica gradonačelnika Timea Horvát, pomoćnica gradonačelnika Zsuzsanna Magosi, članovi Gradskog vijeća Srđan Samardžić i Hajnalka Bognár Pásztor i predsjednik Savjeta za poljoprivredu grada Subotice, Dragutin Soković.