Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Kvalitetnim mlijekom do bolje premije

06.11.2019.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije, Branislav Nedimović, i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas poljoprivredna gospodarstva Istvána Kocsmára u Subotici, Attile Hegedűsa na Kelebiji, Josipa Mamužića u Mirgešu i Andreja Kolara u Bajmaku. Ministar je izjavio da su ispunjena dva velika zahtjeva poljoprivrednih proizvođača koja se odnose na davanje državne zemlje u zakup na deset godina i formiranje nacionalnoga referentnog laboratorija što, kako je rekao, znači da će se za mlijeko od trećeg kvartala naredne godine ocjenjivati premija po kakvoći umjesto dosadašnjeg, po litri, bez obzira na kakvoću.

13035_1.jpg

- Dva puta mjesečno ljudi iz nacionalnog referentnog laboratorija, posebnim vozilima, s posebnom opremom, uzorkovat će na licu mjesta, uz prisustvo poljoprivrednog proizvođača, stočara, mlijeko, i ta raščlamba pod bar-kodom će se raditi u Batajnici. Na temelju toga će država isplaćivati premije. Znat ćemo koje je čije mlijeko i kakve je kvalitete - istaknuo je Nedimović.

Država će, kako je ocijenio, od ovoga imati veliku korist, jer se na temelju premije po kvaliteti očekuje daljnji razvitak mliječnog govedarstva u Srbiji.

Najavu ministra Nedimovića da će se i premija za mlijeko od sada isplaćivati na temelju kvalitete, pozdravio je István Kocsmár.

- To je dodatni poticaj za sve nas da postignemo što bolju kvalitetu i jedva čekamo da to zaživi. Bravo – rekao je István Kocsmár.

Nakon obilaska farme krava za mužu Istvána Kočmara, Nedimović je kao treću bitnu stvar naveo natječaj za podršku mladim poljoprivrednicima koji traje do 31. prosinca.

- Sugerirao sam ljudima kako sudjelovati u natječaju. Oni žele kupovati zemlju, a to znači da žele ostati ovdje. Zahvalan sam im zbog toga, jer to znači da u ovoj zemlji neće ostati pustoš – naglasio je ministar Nedimović.

Pored ministra Branislava Nedimovića i gradonačelnika Bogdana Labana, poljoprivredna gospodarstva obišli su i načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković, član Gradskog vijeća Srđan Samardžić i predsjednik Savjeta za poljoprivredu grada Subotice, Dragutin Soković.

13035_2.jpg