Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održan okrugli stol „Žene na tržištu rada“

07.11.2019.

U organizaciji Ženske parlamentarne mreže Skupštine AP Vojvodine danas je u Plavoj dvorani Gradske kuće održan okrugli stol pod nazivom: „Žene na tržištu rada”. Ovo je četvrti okrugli stol upriličen u okviru akcije Ženske parlamentarne mreže koja se provodi u sedam lokalnih samouprava u Vojvodini: Odžacima, Vršcu, Kikindi, Bečeju, Subotici, Žitištu i Šidu.

13039_1.jpg

Pokrajinska zastupnica Jasmina Stevanović je, pozdravljajući prisutne u ime Ženske parlamentarne mreže, izrazila zadovoljstvo što je Subotica domaćin ovakvog skupa i tom prilikom istaknula da upravo ovakvim zajedničkim akcijama Ženska parlamentarna mreža nastoji putem aktivne diskusije, razmjenom iskustava, prijedloga i ideja pružiti institucionalnu podršku za unaprjeđenje položaja žena.

- Smatram da samo putem zajedničkog rada možemo unaprijediti položaj žena u našem društvu, jer je neophodno da svi mi koji smo na poziciji donositelja odluka kroz suradnju i zajednički rad pružimo podršku bez koje nije moguće raditi na unaprjeđenju i promociji politika rodne ravnopravnosti i graditi ravnopravno društvo – naglasila je Jasmina Stevanović.

Kada govorimo o položaju žena na tržištu rada treba istaknuti, rekla je Stevanović, da je povećana ravnopravnost žena i muškaraca primjenom politika jednakih mogućnosti jedan od općih ciljeva utvrđen Nacionalnom strategijom za rodnu ravnopravnost, a kao poseban cilj navodi se poboljšan ekonomski položaj žena i status žena na tržištu rada.

- Duboko vjerujem da nema pravednog rešenja bez uvažavanja i prihvaćanja novih saveznika, te je suradnja s vijećnicama, lokalnim akterima, institucijama, ključna u cilju postizanja sustavnih preduvjeta potrebnih za provođenje politika jednakih mogućnosti – podcrtala je Jasmina Stevanović.

Koordinatorica ženske vijećničke mreže Subotica Sergeja Ilić istaknula je da je rješavanje problematike položaja žena na tržištu rada učinkovito samo ukoliko su potrebe, sugestije i iskustva lokalnih aktera i žena iz malih lokalnih zajednica prepoznate.

- Veoma je važno da nam svi koji su na poziciji donositelja odluka pruže podršku, jer je bez njihove podrške nemoguće unaprijediti politiku rodne ravnopravnosti – rekla je Sergeja Ilić.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje žene su na tržištu rada zastupljene 50 posto u odnosu na ukupan broj nezaposlenih osoba.

- Ono što je primijećeno u prethodnih nekoliko godina je da se broj žena koje sudjeluju u mjerama  aktivne politike zapošljavanja povećava. Sve veći broj žena se opredjeljuje za samostalni biznis, veliki je postotak u sudjelovanju u samozapošljavanju, uglavnom su to žene koje se bave kozmetičarskim uslugama, zatim proizvodnjom kolača i peciva – naglasila je direktorica Nacionalne službe za zapošljavanje Verica Vujadinović.

Primijećeno je, dodala je, i da se žene sa sela osnažuju i počinju samostalan biznis dok se žene koje žive u gradu uglavnom zapošljavaju u industrijskim zonama.

- Međutim svijest žena se iz godine u godinu sve više mijenja i sve je više žena na rukovodećim i menadžerskim pozicijama što naravno mi pohvaljujemo – rekla je Verica Vujadinović.

Na današnjem Okruglom stolu usvojeni su zaključci po kojima se predlaže vijećnicama lokalnih samouprava da se aktivno zalažu za unaprjeđenje rada ženskih vijećničkih mreža i da zagovaraju donošenje programa ekonomskog osnaživanja žena u svojim lokalnim samoupravama.

Vijećnicama lokalnih samouprava i predstavnicima lokalnih vlasti predlaže se da obrazuju posebna tijela za ekonomsko osnaživanje žena i da svojim angažiranjem utječu na donošenje, promociju i provođenje programa ekonomskog osnaživanja žena.

Pozivaju predstavnike lokalnih, pokrajinskih i republičkih vlasti da kreiraju poticajne programe za poduzetnice, vlasnice malih poduzeća i radno neaktivne žene kao i na vijećnice i ženske vijećničke mreže da prilikom kreiranja proračuna osiguraju primjenu rodne raščlambe i rodno odgovorno proračunsko financiranje, u cilju razvijanja i iskorištavanja poduzetničkih inicijativa i zapošljavanja žena.

Pozivaju se također predstavnici lokalnih vlasti, vijećnice i ženske vijećničke mreže da uspostave aktivnu suradnju sa svim akterima na tržištu kako bi se provodili programi ekonomskog osnaživanja žena, uz uspostavljanje što bolje suradnje s mjerodavnim lokalnim institucijama, pokrajinskim tajništvima, mjerodavnim pokrajinskim fondovima, razvojnim agencijama i pokrajinskim i lokalnim mehanizmima za ravnopravnost spolova.

Zaključeno je i da je neophodno medijski promovirati probleme rodne ravnopravnosti s ciljem borbe protiv rodnih stereotipa i javno zagovarati donošenje i provođenje programa za unaprjeđenje položaja žena.