Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Održana svečana akademija „Braća uvek – uvik zajedno“

12.11.2019.

U povodu obilježavanja 101. godišnjice od ulaska srpske vojske u Suboticu, večeras je, na sceni „Jadran“, održana svečana akademija „Braća uvek - uvik zajedno“ koju su organizirali Srpski kulturni centar „Sveti Sava“, Bunjevački kulturni centar, grad Subotica i Udruženje ratnih dragovoljaca 1912-1918. godine i njihovih potomaka i poštovatelja. Akademiji su prisustvovali i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković.

13060_1.jpg

Obraćajući se prisutnima, gradonačelnik Laban je podsjetio na dolazak Srpske vojske u Suboticu, 13. studenog 1918. godine, istog dana kada je, u Beogradu, kasno navečer, potpisana Vojna konvencija o primirju u Ugarskoj, posljednje zaključeno primirje u Velikom ratu.

Uz osvrtanje na subotičku jesen 1918. godine i vrijeme kada su se domoljubne težnje južnoslavenskih naroda koji žive i pod ovim našim podnebljem počele ostvarivati, gradonačelnik Laban je, među ostalim, naglasio da je Srbija podnijela ogromne žrtve u Prvom svjetskom ratu i da nama i našim pokoljenjima ostaje čuvati i njegovati smisao trajanja nacionalnih vrijednosti i tekovina i da s ponosom i pijetetom odajemo počast našim slavnim precima koji su u borbi za slobodu dali i svoje živote.

Prisutnima su se obratili i predsjednik Bunjevačke matice, Veljko Vojnić, predsjednik Upravnog odbora SKC „Sveti Sava“, Mile Tasić, i kapetan prve klase u penziji Drago Lukić s besjedom „Da se ne zaboravi“.

U kulturnom dijelu programa najprije je dramski umjetnik Miloš Stanković, prvak Narodnog kazališta u Subotici, govorio stihove pjesme „Plava grobnica“ Milutina Bojića, a potom su nastupili učenici Muzičke škole u Subotici, s Odsjeka za tradicionalno pjevanje u klasi Tamare Štricki Seg, kao i KUD „Svetozar Marković”, iz Novog Sada, sa spletom bunjevačkih i srpskih igara.

Svečana akademija otvorena je himnom Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačkom svečanom pjesmom „Podvikuje bunjevačka vila“, u izvođenju Mješovitog zbora Srpskog kulturnog centra „Sveti Sava“.