Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz obrazovanja

Dodijeljeni paketi udžbenika

14.11.2019.

U Osnovnoj školi „István Szécsényi“ (mala škola), u Šabačkoj ulici, članovi Gradskog vijeća zaduženi za područje obrazovanja i područje socijalne zaštite i zdravstva, Nataša Aleksić i Ilija Đukanović, predali su pakete udžbenika djeci iz romske zajednice koja pohađaju ovu školu. Udžbenici su osigurani i za djecu iz romske zajednice koja pohađaju još tri škole: „Matko Vuković“, „Đuro Salaj“ i „János Hunyádi“ u Čantaviru.

13072_1.jpg

- Za prevenciju napuštanja školovanja u proračunu Grada je i ove, kao i prethodnih godina, opredijeljeno 350.000 dinara. U akciju se uključio i Edukativni centar Roma s 50.000 dinara. Ukupno je osigurano 52 paketa udžbenika za djecu iz romske zajednice koja nastavu pohađaju u četiri škole – rekla je Nataša Aleksić.

Grad Subotica će se truditi da, kako je istaknula, u proračunu za sljedeću godinu također opredijeli sredstva za nastavak akcije prevencije napuštanja školovanja.

- Reakcije na ovu akciju su doista pozitivne i trudit ćemo se da se iznos u proračunu za ove namjene, sljedeće godine uveća kako bi što veći broj djece iz romske zajednice dobio besplatne pakete udžbenika – naglasila je Nataša Aleksić.

Direktorica škole Vesna Weiss, rekla je ovom prilikom da je podjela udžbenika još jedna od mjera koje Grad Subotica čini da bi obrazovanje učenika romske nacionalnosti bilo učinkovitije.

- Ova mjera jest pozitivna i to je ono što možemo učiniti, sve ostalo je na učenicima i njihovim roditeljima. Znači da učenici redovito dolaze u školu, da poštuju pravila sustava u kojem se nalaze  da se što lakše prilagode i naravno da nauče jezik na nastavi koju pohađaju – dodala je Vesna Weiss.