Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Gradonačelnik Laban na snimanju filma o Svetozaru Miletiću

15.11.2019.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban prisustvovao je danas, u Gradskoj kući, snimanju dugometražnog igranog filma o Svetozaru Miletiću. Film po scenariju Milovana Vitezovića i u režiji Darka Bajića, u kojem glavnu ulogu tumači Ljubomir Bandović, prati život i rad nekadašnjeg političara, uglednog odvjetnika i gradonačelnika Novog Sada Svetozara Miletića (1826-1901) i njegovu borbu za pripajanje Vojvodine Kraljevini Srbiji.

13077_1.jpg

–  S velikim zadovoljstvom pružili smo potporu ovom projektu, jer je od iznimnog značaja film o životu znamenitih Srba, takozvane stare Vojvodine koji su vlastitim radom, vlastitom žrtvom stvarali temelje moderne srpske Vojvodine i otvorili nove putove, i u području kulture, i obrazovanja, ali i u drugim područjima važnim za našu današnjicu. Raduje susret s velikanima naše umjetnosti poput Laze Ristovskog, Darka Bajića, Žarka Lauševića... Još više raduje projekt koji predstoji jer će na pravi način potaknuti mlade da razmišljaju o vremenu i povijesti – izjavio je, tom prilikom, gradonačelnik Laban.

Prva klapa filma, poznato je, pala je početkom listopada u Muzeju znanosti i tehnike u Beogradu,  posljednjih dana listopada snimano je u Gradskoj kući u Vršcu, a potom su na red došli Novi Sad, Srijemski Karlovci i Subotica. Nakon snimanja u našem gradu povijest će, na filmskom platnu, oživjeti i u Somboru da bi se, kako je najavljeno, snimanje završilo 24. studenog u Beogradu.

Projekt su podržali Ministarstvo kulture i informiranja, Pokrajinska vlada, Filmski centar Srbije i oko 30 lokalnih samouprava u Vojvodini, kao i Odbor za obilježavanje značajnih datuma u Republici Srbiji.

Planirano je da film premijerno bude prikazan u svibnju 2020. godine u Novom Sadu.

13077_2.jpg