Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Ministar Šarčević obišao studentsko odmaralište na Paliću

18.11.2019.

Ministar prosvjete, znanosti i tehnološkog razvitka Mladen Šarčević, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i direktor Studentskih odmarališta Srbije Nenad Borovčanin obišli su danas Ustanovu studentskog odmarališta na Paliću (Kanjiška cesta bb). U rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih objekata u ovom najvećem studentskom odmaralištu u našoj zemlji, kapaciteta 700 ležaja, ukupno će, kako je rečeno, biti uloženo oko 5,35 milijuna eura.

13079_1.jpg

Ministar Šarčević naveo je da već sljedeće godine, početkom proljeća, studentsko odmaralište na Paliću može očekivati prve studente. On je naglasio da su prve dvije faze, koje su završene, dovoljne da odmaralište oživi, a da će se treća faza, koja je u tijeku i obuhvaća opremanje tri izgrađena objekta namještajem i opremom, nadalje neometano odvijati.

– Rekonstrukcija postojećih i izgradnja novih objekata studentskih odmarališta financira se iz kredita koje država otplaćuje i podiže za ove namjene. U odmaralište na Paliću bit će uloženo ukupno 5,35 milijuna eura. Kapaciteta ovog odmarališta nakon završetka planirane izgradnje i adaptacije bit će 700 ležaja. Palić će biti najveće studentsko odmaralište, najveći studentski centar s brojnim sadržajima – naveo je Šarčević.

Povećanje kapaciteta studentskog standarda ministar Šarčević je ocijenio - dobrom politikom.

– Ovakvi objekti koriste se i u komercijalne svrhe kako bi postali samoodrživi ali ne na štetu potreba studenata. Učenički i studentski domovi u nekom razdoblju kada studenti nemaju obveza rade kao hosteli tako da tim dijelom izdržavaju sami sebe i podižu standard zaposlenih – rekao je Šarčević.

Uz izražavanje zahvalnosti Vladi Republike Srbije koja je, kako je istaknuo, tijekom nekoliko proteklih godina u obnavljanje odgojno-obrazovnih ustanova i studentskih centara na teritoriji grada Subotice uložila više sredstava nego što je to učinjeno proteklih desetljeća, gradonačelnik Laban je rekao da je Ustanova studentskog odmarališta na Paliću jedna nova jedinica veoma značajna za poboljšanje standarda učenika i studenata, ali i za subotičku lokalnu samoupravu.

– Mi ulažemo velika sredstva u razvoj Palića, a ovo studentsko odmaralište će povećati smještajne kapacitete koji nedostaju Subotici i Paliću. U ovom trenutku raspolažemo s oko 2.500 ležaja što je, složit ćete se, nedovoljno, obzirom na to da je Subotica drugi grad po veličini u Vojvodini, a peti u Srbiji. Drago mi je što ćemo izgradnjom studentskog odmarališta povećati smještajne kapacitete, tim prije što se ovdje održavaju i velika sportska natjecanja, a razvijen je i kongresni turizam – naglasio je gradonačelnik Laban.

Nenad Borovčanin je rekao da će početkom sljedeće godine biti otvorena Radna jedinica Studentskih odmarališta Srbije na Paliću, da odmaralište trenutačno ima mogućnost smještaja 240 studenata i restoran s više od 500 mjesta i da je rok za završetak treće faze kraj sljedeće godine.

– Iskoristio bih i priliku zahvaliti se gradonačelniku Subotice Bogdanu Labanu, ministru Šarčeviću i cjelokupnoj Vladi Republike Srbije zato što nakon nekoliko godina pauze nastavljamo s radovima čijim završetkom ćemo zaokružiti cjelinu studentskih odmarališta Srbije. Siguran sam da su naša odmarališta po standardima u samom vrhu, govoreći u Europskim okvirima. Već do početka proljeća bit će primljeno 50 novih radnika s teritorija grada Subotice što, siguran sam, mnogo znači svim ljudima koji čekaju zaposlenje – kazao je Borovčanin.

13079_2.jpg