Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Položeni vijenci i cvijeće na spomenik „Balada vješanih“

18.11.2019.

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca i cvijeća na spomenik „Balada vješanih“, obilježena je 78. obljetnica od tragičnog 18. studenog 1941. godine kada su fašisti, pred takozvanim prijekim sudom, osudili na smrt i pogubili vješanjem petnaestoro subotičkih mladih domoljuba jer su pružali otpor ideologiji nacizma i fašizma. U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora Saveza udruženja boraca Narodnooslobodilačkog rata (SUBNOR), vijenac su položili član Gradskog vijeća Ilija Đukanović i predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Subotica Maksim Bakrač, a u ime Vlade Republike Srbije i Sjevernobačkog upravnog okruga načelnik Okruga Dragi Vučković.

13080_1.jpg

Načelnik Vučković je, obraćajući se medijima, istaknuo da Republika Srbija i grad Subotica njeguju kulturu sjećanja na nevine žrtve željne, kako je rekao, obične stvari – da žive normalnim životom.

– U toj svojoj borbi za normalan život netko je našao za shodno nevine ljude proglasiti krivim i oduzeti im živote. Trudimo se i uvijek ćemo se truditi ne zaboraviti ih i pokoljenjima koja dolaze prenijeti značaj njihove žrtve i borbe, jer je to ono čega ćemo se sjećati – naglasio je Dragi Vučković.

Maksim Bakrač je podsjetio na tragična zbivanja tog 18. studenog 1941. godine kada je 15 revolucionara, koji su strijemili k slobodi i borili se protiv ugnjetavanja, pokupljeno sa spiskova za likvidaciju i na ovom mjestu obješeno.

– Na njihovim usnama je sijala sloboda, zato su se borili i umrli da Subotica i budući naraštaji žive u ovako lijepom gradu. Mi, ne samo borci nego i građani Subotice dok nas je nećemo zaboraviti ove domoljube i našu slavnu povijest. Imamo se čime ponositi, jer narod koji nema vlastitu prošlost i koji ju ne poštuje, nema ni sadašnjosti, ni budućnosti – rekao je Bakrač.

Učenici Politehničke škole su, kako je uobičajeno, izveli recital i na spomenik simbolično položili 15 crvenih ruža za 15 palih žrtava. Vijence na spomenik položila su i izaslanstva Mjesnog odbora umirovljenika Mjesne zajednice „Centar III“, Židovske općine Subotica, Komunista Srbije u Subotici i „Centra Tito”.

Poslije polaganja vijenaca na spomenik „Balada vješanih“ i prigodnog programa, predstavnici grada Subotice i Sjevernobačkog upravnog okruga položili su vijence i na Židovskom groblju, gdje je održana komemoracija u znak poštovanja prema stradalim sugrađanima židovske nacionalnosti.

13080_2.jpg