Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Podrška socijalnoj inkluziji romske zajednice

24.10.2019.

U Klubu zastupnika u Beogradu danas je održana svečanost u povodu početka pilot-projekta suradnje s odabranim gradovima i općinama u okviru projekta „Inkluzija Roma i drugih marginaliziranih skupina u Srbiji“. Svečanosti je prisustvovala i potpredsjednica Vlade Republike Srbije Zorana Mihajlović, koja je i predsjednica Koordinacijskog tijela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji. Sporazum o provođenju aktivnosti spomenutog projekta u ime grada Subotice potpisao je član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović.

13006_1.jpg

Mihajlović je ovom prilikom istaknula da je Vlada Srbije čvrsto opredijeljena da inkluzija romske zajednice ne bude samo priča, ideja i želja i da se u realnom životu svakodnevno borimo kao bismo osigurali jednake uvjete za Rome i Romkinje.

– Omogućiti Romima i Romkinjama jednake uvjete za razvitak, obrazovanje, zapošljavanje i život kao svi ostali građani Srbije za nas je važno, ne zbog ulaska u Europsku uniju i otvaranja poglavlja, već zbog razvitka Srbije, gospodarskog razvitka i težnje da svi naši građani žive dobro, kvalitetno i po europskim standardima – istaknula je Zorana Mihajlović.

Mihajlović je dodala da je ovaj projekt osobito važan jer je neophodno da se svi više potrudimo kako bi se sve mjere i akcijski planovi provode na lokalnoj razini, te da će Vlada Srbije i Koordinacijsko tijelo nastaviti time se baviti u suradnji s međunarodnim partnerima kao što je GIZ.

Gradonačelnik Beograda, Zoran Radojičić, rekao je da Grad provodi politike Vlade Srbije kada je riječ o inkluziji i integraciji romske zajednice u društvo.

– Posebno smo fokusirani na područja poput socijalne zaštite i dobivanja osobnih dokumenata, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu. Način na koji pomažemo marginalne grupe pokazuje koliko smo kao društvo socijalno odgovorni – naveo je Radojičić.

Veleposlanik Njemačke u Srbiji, Thomas Schiebe, istaknuo je da je integracija marginaliziranih grupa značajan stup njemačko-srbijanske suradnje i da će GIZ nastaviti podupirati koordinacijske mehanizme Vlade u tom pothvatu.

– Značajan uvjet za socijalnu inkluziju Roma iz Romkinja su dobro funkcionirajuće državne strukture. Nastavit ćemo podupirati Vladu Srbije, a posebno nam je drago da je 15 općina i 12 gradova koji pokazuju veliki angažman i rad u ovome području. Važno je i što smo uključili lokalno gospodarstvo na tom zadatku – kazao je Thomas Schiebe.

13006_2.jpg