Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti

Dodijeljeni grantovi za poboljšanje položaja Roma

04.10.2019.

Državni tajnik u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije Svetozar Aleksov, šef sektora za suradnju Izaslanstva Europske unije u Republici Srbiji Yngve Engström (Ingve Engstrom) i generalni tajnik Stalne konferencije gradova i općina Đorđe Staničić prisustvovali su danas, u Klubu zastupnika u Beogradu, ceremoniji dodjele 36 ugovora gradovima i općinama koji su dobili grantove u okviru IPA 2016 programa „Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma“.

12966_1.jpg

Aleksov je objasnio da je riječ o grantovima vrijednim od 40 do 60 tisuća eura za projekte čiji je cilj jačanje položaja romske populacije u lokalnim zajednicama, kroz implementaciju prioritetnih nacionalnih i lokalnih strateških mjera u području zapošljavanja, borbe protiv diskriminacije i promocije ravnopravnosti romske populacije.

– Inkluzija romskog stanovništva u Srbiji veoma je dinamičan i izazovan proces – ukazao je državni tajnik i naveo da je strateški okvir osiguran donošenjem Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za razdoblje od 2016. do 2025. godine.

Prema njegovim riječima, dva od pet prioritetnih područja prepoznatih u Strategiji u izravnoj su ovlasti resornog ministarstva, pri čemu postoji još jedna komponenta koja prožima sve druge, a to je antidiskriminacija.

Yngve Engström je naglasio da je integracija Roma jedan od prioriteta u programima EU. On je podcrtao da je važno potaknuti lokalne samouprave da nastave jačati vlastite kapacitete, kako bi pomogli romskim obiteljima pronaći održive modele života.

– Moramo se postarati da roditelji nađu zaposlenje, ali i da djeca dobiju obrazovanje – rekao je Engström i dodao da je za realizaciju tog cilja potrebno da svi relevantni akteri na nacionalnoj i lokalnoj razini djeluju skupa.

Đorđe Staničić je istaknuo da ovaj program nije samo grant shema, već da obuhvaća mnogo važnije aktivnosti koje se tiču realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja.

Predsjednik Nacionalnog savjeta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić objasnio je da su projekti koji će se realizirati u 36 gradova i općina od iznimnog značaja za romsku populaciju jer su fokusirani na ona područja u kojima je važno u predstojećem raudoblju ostvariti značajni napredak, a to su zapošljavanje i antidiskriminacija.

On je ukazao na to da se na ovaj način Strategija za socijalno uključivanje Roma i Romkinja spušta s nacionalne na lokalnu razinu.

Program ,,Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma'' financira Izaslanstvo Europske unije u Republici Srbiji, a provodi Stalna konferencija gradova i općina, dok je korisnik Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Program ima za cilj unaprjeđenje i osnaživanje lokalnih zajednica za uključivanje Roma. Opći cilj Programa je potpora procesu poboljšanja socio-ekonomskog položaja romske populacije u lokalnim zajednicama i provođenju prioritetnih strateških mjera iz Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za razdoblje od 2016. do 2025. godine.

Ukupan iznos koji je dodijeljen korisnicima u okviru ove grant sheme, koja pripada komponenti 2 i koja obuhvata 36 projekata, a koje provodi 35 gradova i općina, među kojima je i Subotica, iznosi 2 milijuna eura. Trajanje projekata je od 9 do 15 mjeseci, a glavni korisnici su lokalne samouprave (gradovi i općine u Srbiji) uz obvezatno partnerstvo s civilnim sektorom.