Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Predsjednik Vučić obišao „Podrum Palić“

23.11.2019.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Skupštine AP Vojvodine Itván Pásztor i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban obišli su danas „Podrum Palić“ u kome je, u petak, otvorena novoizgrađena hladnjača i destilerija obiteljske tvrtke „Andeks“. U realizaciju ove investicije ukupno je uloženo oko 11,45 milijuna eura.

13099_1.jpg

Po obilasku pogona rečeno je da je kapaciteta hladnjače 6.000 tona smrznutih proizvoda na prostoru od 7.000 četvornih metara, da će tijekom sezone biti zaposleno najmanje 160 ljudi i da su sredstva za izgradnju hladnjače i destilerije osigurana iz vlastitih sredstava „Andeksa” (4,7 milijuna eura), kreditom banke (2,7 milijuna eura), dok je Fondacija „Prosperitati“ osigurala 4,05 milijuna eura.

– Osobitu zahvalnost bih izrazio predsjedniku mađarske Vlade Viktóru Orbánu na podrški ovim projektima. Prošli smo kroz ne lagano razdoblje, ja da objasnim Srbima kako ti projekti nisu usmjereni protiv nas, a Viktór Orbán da izgura dozvole kako bismo u ovakvim projektima mogli sudjelovati. Ponosan sam na vas što ste ovoliko novca uložili i želim reći hvala Ándoru Csákányu što se vratio u zemlju poslije mnogo godina u Sjedinjenim Američkim Državama – rekao je Aleksandar Vučić u „Andeksu“. 

Vučić je podsjetio da obitelj Csákány ima u vlasništvu i Vinariju „Zvonko Bogdan” i druge ugostiteljske kapacitete u Subotici i na Paliću.

– Obje ove tvrtke imat će izvoz u vrijednosti od više desetaka milijuna eura, dakle, ogromna dobit za Srbiju, za grad Suboticu koja će imati više novca za svoje projekte i ulaganje u infrastrukturu. Ponosan sam. Slabo se razumijem u rakiju, ali će se ovdje proizvoditi najbolja rakija od više vrsta voća – kazao je Vučić.

Predsjednik je dodao je prije „Podruma Palić“ posjetio i farmaceutsku tvrtku „Goodwill pharma“ koja je, kako je naveo, na malom prostoru napravila čudesno remek djelo za proizvodnju lijekova.

Vučić je istaknuo da vinarska industrija u Srbiji u koracima od sedam milja napreduje po pitanju kakvoće.

– Osigurali smo dodatno tržište u Rusiji za izvoz rakije, i u Kini isto. Radimo nacionalnu strategiju za vinarsku industriju i čestitam na fantastičnom uspjehu našim vinarima. Prije pet, šest, sedam godina, nismo se mogli mjeriti ni s kim u ovoj regiji, a kamoli u Europi, a danas se nigdje nećemo posramiti s našim vinima. Naprotiv - rekao je Vučić.

Vučić je kazao da bi bilo lijepo ako Srbija uspe da do 15. veljače, na Sretenje u Skupštini Srbije usvoji posebnu deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije.

- Vjerujem da bi jedna vrsta potvrde unutarnje i vanjske politike Srbije, za koju mislim da je dala rezultate i izazvala poštovanje cijeloga svijeta, da bismo mogli to uraditi ne zbog sebe već zbog budućih generacija. Važno je potvrditi jedan kurs - rekao je Vučić.

13099_2.jpg

Dodao je da je bitno da sami donosimo vlastite odluke i da pridonosimo daljnjem i većem ugledu Srbije.

Predsjednik Vučić je najavio da će najkasnije za tri ili četiri godine početi izgradnja brze prometnice od Berega do Kikinde.

- Imamo još jednu dobru vijest za Vojvodinu. Mi smo planirali i uskoro ćemo kroz Investicijski plan predočiti da ćemo, vjerujem da je realno, za tri ili četiri godine najkasnije, krenuti u izgradnju brze prometnice Bereg - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda - rekao je Vučić novinarima.

Kaže da bi ta brza prometnica bila poput paralele koja bi se naslanjala na vertikalu Koridora 10 i to bi značilo mnogo za Zapadnobački, Sjevernobački i Južnobački okrug, ali i cijeli sjeverni Banat.

- To bi bilo od presudnog značaja za dovođenje investitora i time bismo još jedan veliki prijelaz napravili od malog prijelaza, tako da bi građani s obiju strana imali lakši prijelaz mađarsko - srpske granice - istaknuo je Vučić.

István Pásztor je podsjetio da je za četiri godine, zahvaljujući podrški mađarske Vlade preko Fondacije „Prosperitati”, pokrenut investicijski zamašnjak u vrijednosti od 300 milijuna eura.

- Pola tih sredstva je bila podrška dobivena od mađarske Vlade, a drugu polovinu čini osobno sudjelovanje i kreditni dio onih koji su ulazili u biznis. Za četiri godine smo imali osam natječajnih krugova, 47 raspisanih natječaja, 12.500 uspješnih aplikanata od toga 23 velikih tvrtki, 166 srednjih i više od 12.000 malih. Pokrenuto je oko 400 novih biznisa i pomogli smo ljudima kupiti više od 800 kuća u seoskim sredinama – rekao je Pásztor.

13099_4.jpg