Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježena 101. obljetnica Prisajedinjenja

25.11.2019.

Svečanom akademijom koja je počela izvođenjem himne Republike Srbije „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pjesme „Podvikuje bunjevačka vila“ u Velikoj vijećnici Gradske kuće, Nacionalni savjet bunjevačke nacionalne manjine obilježio je jedan od četiriju nacionalnih praznika – Dan Velike narodne skupštine Srba, Bunjevaca i drugih Slavena održane u Novom Sadu 25. studenog 1918. godine i 101. obljetnicu Prisajedinjenja Bačke, Baranje i Banata Kraljevini Srbiji.

13104_1.jpg

Načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković je u ime Vlade Republike Srbije, lokalne samouprave u Subotici, gradonačelnika Bogdana Labana i vlastito ime pozdravio prisutne i čestitao Bunjevcima nacionalni praznik.

– Odluka Velike narodne skupštine, tog 25. studenog 1918. godine i jedan višestoljetni napor i pregnuće da slavenski narodi žive zajedno objedinjeni u jednoj državi je izuzetan povijesni doprinos, nešto što čuva sve nas u onom identitetu tko smo, što smo i kakvi smo. Mislim da smo  svi zajedno dobar primjer kako se može živjeti zajedno i upravo skladan suživot svih u Subotici daje razlog za optimističan pogled u budućnost – istaknuo je Dragi Vučković.

Predsjednica Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić je rekla da je počelo drugo stoljeće od kada se dogodio taj značajni datum koji sve do danas ima vlastite povijesne posljedice, za Bunjevce u svakom slučaju dobre.

– Protekla je 101 godina od kada su te davne 1918. godine tadašnji đaci subotičke Gimnazije imali priliku prvi put učiti bunjevački s pravopisom kao vlastit materinji jezik. Trebalo je proći sto godina kako bismo ponovno dobili to pravo da se bunjevački konačno uči u gimnazijama. Dakle, to je jedan krug koji samo pokazuje našu upornost, neodustajanje od onoga što nam je cilj – naglasila je Suzana Kujundžić Ostojić.

Navodeći planove za predstojeće razdoblje, ona je najavila uvođenje bunjevačkog jezika u službenu uporabu u Subotici i otvaranje lektorata.

– Možda je to suviše planova za narednu godinu, ali u svakom slučaju ne suviše planova za naredne tri godine koliko traje ovaj mandat – kazala  Suzana Kujundžić Ostojić.

Dan Prisajedinjenja od prošle godine proglašen je kao praznik na razini AP Vojvodine.

13104_2.jpg