Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Vijesti iz obrazovanja

Dualno obrazovanje za okruglim stolom

26.11.2019.

Socijalno–ekonomski savjet grada Subotice u suradnji sa Sindikatom obrazovanja Srbije i Gradskim odborom obrazovanja Subotice organizirao je danas, na Otvorenom sveučilištu, okrugli stol s temom „K učinkovitijem povezivanju stručnog obrazovanja i gospodarstva - Dualno obrazovanje“. Na skupu se, među ostalim, govorilo i o unaprjeđenju gospodarstva putem suradnje sa stručnim školama, o dualnom obrazovanju u praksi, sindikatu u podrški dualnom obrazovanju, a upućen je i otvoreni poziv stručnim školama za sudjelovanje u projektima u okviru programa Erazmus+ i Europskog socijalnog fonda.

13106_1.jpg

Član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje Srđan Samardžić izjavio je, u tom povodu, da subotička lokalna samouprava ulaže veliki napor za stvaranje takvog gospodarskog ambijenta, investicijske klime u kojoj će se održati svako radno mjesto i u kome će se otvarati nova radna mjesta.

- Današnji skup je upravo u toj funkciji i ovakvi razgovori su temelj dijaloga i prepoznavanja svih problema koji su do sada uočeni u ovim izazovnim vremenima i oni koje možemo predvidjeti da će se otvarati u ovom segmentu. Najvažnije je da putem dijaloga dolazimo do odgovora i do metoda rješavanja problema - naglasio je Samardžić.

On je podcrtao da dualno obrazovanje svakako nije događaj već proces.

- Implementacija zakona je proces pun izazova i svakako samo kroz suradnju institucija koje su danas uglavnom bile prisutne od poslodavaca, škola, sindikata, Gospodarske komore i svih zainteresiranih strana moguće je prepoznati one momente gdje lokalna samouprava može uložiti napor kroz ovakav ili sličan vid angažmana dati doprinos za razvitak dualnog obrazovanja. Sve to je u funkciji zadržavanja mladih ljudi koji po izlasku iz škola trebaju prepoznati vlastito mjesto u društvu i spremni ući u proces rada i svega onoga što ih čeka u razdobljuu odrastanja - istaknuo je Srđan Samardžić.

U radu Okruglog stola osim predstavnika grada Subotice sudjelovali su i predstavnici Regionalne gospodarske komore, srednjih stručnih škola, predstavnici školskih uprava, Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, Sindikata obrazovanja Srbije, Gradskog odbora obrazovanja Subotice, Zavoda za zapošljavanje, predstavnici tvrtki i poduzeća, Infostuda, Panonrega i drugih organizacija zainteresiranih za unaprjeđivanje veza obrazovanja i gospodarstva.