Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Otvoren Regionalni inovacijski startup centar

06.12.2019.

Ministar zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović otvorio je danas Regionalni inovacijski startup centar na Ekonomskom fakultetu u Subotici. Službenom otvorenju startup centra, u čiju je izgradnju i opremanje Vlada Republike Srbije uložila nešto više od 40 milijuna dinara, prisustvovali su i ministar za inovacije i tehnologije u Vladi Mađarske, László Pálkovics, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban i dekan Ekonomskog fakulteta Aleksandar Grubor.

13122_1.jpg

Mi nemamo ni naftu ni plin, ali zato imamo izvanredne inžinjere, izvanredne ekonomiste i logično je da se trudimo i u manjim sredinama osnivati startup tvrtke i što više inovacijskih tvrtki, izjavio je, obraćajući se medijima, ministar Popović.

Vlada Republike Srbije će, podcrtao je, nastaviti ulagati u najnoviju tehnološku strukturu potrebnu za inovacijske i startup tvrtke i osim prostora i najbolje tehnološke opreme pružat će i financijsku podršku i sadržaje tehnoparkova inovacijskih startup centara.

– Veoma je važno da mladi studenti koji započinju svoj startup biznis imaju podršku Vlade i lokalne samouprave. Da imaju financijsku, marketinšku, mentorsku podršku, jer oni trebaju imati odličnu ideju i energiju, a mi bismo im trebali pomoći da od te ideje dođu do rezultata koji će biti proizvod ili usluga koja izlazi na tržište. Srbija je u posljednjih nekoliko godina mnogo uradila na razvoju inovacijskne infrastrukture, grade se tehnoparkovi, grade se inovacijski startup centri, ulaže se u novu zgradu Fakulteta organizacijskih znanosti u Beogradu, pravit će se na novosadskom Fakultetu tehničkih znanosti i prvi nacionalni centar za robotiku i umjetnu inteligenciju – rekao je Nenad Popović.

On je kazao da je jedan od prioriteta i što bolje povezivanje naših inovacijskih tvrtki i startupa s mađarskim inovacijskim tvrtkama i startupima.

– Mađarska ima izvanredne ekonomske uspjehe u posljednjih nekoliko godina. Želimo da Srbija u suradnji s Mađarskom također razvija vlastitu industriju koja će biti digitalizirana, inovacijska.  Izvanredni odnosi naših predsjednika, naših Vlada trebali bi rezultirati time da naši gospodarstvenici surađuju što bolje, a pogotovu oni koji se bave inovacijama, digitalizacijom i, prije svega, startup tvrtkma – naglasio je ministar Popović.

13122_2.jpg

Ministar László Pálkovics je istaknuo da je uvođenje inovacija u proizvodnju obostrani interes i razlog čestih susreta sa srbijanskim ministrom.

– I država i tvrtke moraju se pripremiti za primjenu suvremene tehnologije i to svih mogućih tehničkih, tehnoloških inovativnih rješenja u svakodnevnoj praksi. I u Mađarskoj i u Srbiji međunarodne tvrtke raspolažu sa suvremenom tehnologijom, ali cilj obiju Vlada je da ta tehnologija bude prisutna i u tvrtkama u mađarskom, odnosno srpskom vlasništvu – rekao je Palkovič.

Svjesni smo da smo male države, dodao je Pálkovics, ali ako se udružimo postat ćemo snažniji i upravo zbog toga je veoma važna suradnja u tehničkom, tehnološkom i inovacijskom smislu.

Gradonačelnik Laban je, obraćajući se prisutnima u amfiteatru 1 Ekonomskog fakulteta u Subotici, rekao da je današnja svečanost prilika da, u ime subotičke lokalne samouprave kao i vlastito ime, izrazi zahvalnost Vladi Srbije i Ministarstvu za inovacije i tehnološki razvoj što se u okviru programa podrške otvaranju regionalnih inovacijskih startup centara u našoj zemlji takav startup centar službeno otvara i u Subotici.

13122_3.jpg

Uz isticanje da vjeruje kako će Regionalni inovacijski startup centar, nastao kao rezultat zajedničke inicijative grada Subotice i Ekonomskog fakulteta, opravdati očekivanja i da će ohrabriti mlade koji se žele baviti inovacijama i novim tehnologijama da realiziraju poslovne ideje i da se uspješno bave svojim poslom, gradonačelnik Laban je rekao da će među prioritetima subotičke lokalne samouprave i u predstojećem razdoblju biti posvećivanje pozornosti projektima koji će podržati stvaranje uvjeta da mladi, obrazovani ljudi koji su trenutačno bez posla u bliskoj budućnosti nađu zaposlenje, ostanu u Subotici i pridonesu njenom napretku i razvitku.

13122_4.jpg