Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Pokrajinsko priznanje za ljudska i manjinska prava Igoru Juriću

10.12.2019.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas Pokrajinsko priznanje u području ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek“ utemeljitelju Fondacije „Tijana Jurić“ Igoru Juriću. Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, članovi Pokrajinske vlade, potpredsjednici Skupštine Vojvodine, predstavnici nacionalnih savjeta nacionalnih manjina i brojnih nevladinih organizacija.

13129_2.jpg

Čestitajući prvom dobitniku ovog priznanja Igoru Juriću za ustrajnu i dosljednu borbu za očuvanje prava na život djeteta i za inicijative koje je poduzimao, a koje su često nailazile na otpore, predsjednik Mirović rekao je da je Jurić kroz osobnu i obiteljsku tragediju, koja je postala i tragedija sviju nas, i snagom vlastita djela, uspio osvijetliti nam put kojim trebamo ići u budućnosti i ovo važno područje postaviti u prvi plan.

Ovo priznanje ustanovljeno je odlukom Skupštine AP Vojvodine, na inicijativu Pokrajinske vlade, i dodjeljuje se u povodu 10. prosinca, Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je istodobno i datum od pokrajinskog značaja.

– Vojvodina je baštinik različitosti i dužni smo te različitosti njegovati kao i da one među nama koji predstavljaju manjinu zaštitimo i njihove vrijednosti afirmiramo kao posebnost koju treba očuvati – rekao je Mirović i istaknuo ulogu brojnih nevladinih organizacija, koje su poput Fondacije „Tijana Jurić“ poduzimale određene inicijative kako bi nam ukazale na brojne probleme koji su često bili na marginama društva.

– Ovaj dan je samo jedan, moramo svakoga dana s više pozornosti i entuzijazma rješavati probleme. Neka nam uzor bude gospodin Igor Jurić, a Pokrajinska vlada će biti partner u svim aktivnostima koje imaju za cilj štititi ljudska i manjinska prava na još bolji i organiziraniji način – naglasio je Mirović.

Dobitnik Pokrajinskog priznanja „Ljudevit Mičatek“ i utemeljitelj Fondacije „Tijana Jurić“ Igor Jurić kazao je da mu je ovo priznanje jedno od najdražih.

– Ovo je za mene jedno od najvećih priznanja koje sam dobio u životu, i čast mi je što sam danas u Pokrajinskoj vladi. Posebno hvala predsjedniku Miroviću jer bez njegove podrške ne bismo mogli realizirati brojne programe i inicijative. Nastavljamo s ovim poslom, cilj nam je ukazati na ljudska prava žrtava – rekao je Jurić.