Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Manifestacije

Obilježen Dan ljudskih prava

10.12.2019.

Dok je prethodnih godina Dan ljudskih prava u Subotici obilježavan likovnim i literarnim natječajem za učenike osnovnih i srednjih škola, ove godine, obilježen je okruglim stolom u Plavoj dvorani Gradske kuće. Predstavnici mreže nevladinih organizacija, centra za socijalni rad, roditelji i organizator - Kancelarija zaštitnika građana Grada Subotice razgovarali su na temu “Mogućnosti, prava i obveze - produženje roditeljskog prava”.

 13132_1.jpg

U razgovoru je konstatirano da je u posljednjih nekoliko godina došlo do pomaka u našoj zemlji ali da je neophodno naći model po kome produženje roditeljskog prava ne znači nužno i oduzimanje poslovne sposobnosti. Roditelji su ovom prilikom, mogli čuti koja su njihova prava i na koji način ih mogu ostvariti.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 10. prosinca za Dan ljudskih prava 1950. godine. Cilj je bio skrenuti pozornost javnosti na dvije godine ranije potpisanu Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, prvi sveobuhvatni instrument zaštite ljudskih prava. Taj je dokument prvi put u povijesti čovječanstva obuhvatio zajedničke standarde ljudskih prava koje trebaju postići svi narodi svijeta.