Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Grad rješava najveći problem u području socijalne zaštite

17.12.2019.

– Proračunom za 2020. godinu predviđena su višestruko veća sredstva za područje socijalne zaštite, odnosno za dnevne usluge u zajednici. Slušajući potrebe i probleme udruženja predočili smo problem gradonačelniku koji je prepoznao značaj rješavanja ovog izvan-institucionalno najznačajnijeg pitanja u području socijalne zaštite i dao 'zeleno svjetlo' da ga na najbolji mogući način riješimo – izjavila je, na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće Jasmina Stevanović, tajnica Tajništva za društvene djelatnosti.

13146_1.jpg

Grad će, podcrtala je, krenuti u zakonsku proceduru osiguravanja pružatelja za usluge „Osobni pratitelj djeteta i personalna asistencija“, pri čemu doista namjeravamo postaviti visoke standarde za budućeg pružatelja usluge. Želimo imati uslugu apsolutno u skladu sa Zakonom i Pravilnikom o strukturalnim standardima.

Zakon o socijalnoj zaštiti, podsjetila je, koji je u pripremi, neće dozvoljavati dosadašnjem pružatelju usluge Centru za socijalni rad i nadalje obavljanje ove usluge i po usvajanju novog zakona će obavljati samo usluge procjene i planiranja.

- Podaci Centra za socijalni rad nam govore da danas imamo 64 korisnika koji svoje teškoće u razvoju prevladavaju uz pomoć osobnih pratitelja i 16 korisnika kojima je potreban personalni asistent. Drugim riječima, ovim potezom otvorit ćemo više od 80 radnih mjesta. Kada to kažem, mislim na ugovore o radu i sva prava koja iz toga proistječu. Da podsjetim, do sada su oni bili u statusu bez zdravstvene iskaznice i uplaćenih doprinosa, formalno nezaposleni, i suštinski nitko nije brinuo o ostvarivanju njihovih zakonski garantiranih prava. Naš je cilj da za najkasnije dvije godine Subotica bude primjer dobre prakse – istaknula je Jasmina Stevanović.

Grad Subotica nema nijednog licenciranog osobnog pratitelja, a osigurani pratitelji koji nisu licencirani mjesečno su primali svega 10.000 dinara, kazala je ona i dodala da je lokalna samouprava ranije sufinancirala uslugu pratitelja preko Centra za socijalni rad s 8.000 dinara, da je 2018. godine iznos povećan na 10.000 dinara i da su ostatak sufinancirali roditelji.

- Osobni pratitelj je most u komunikaciji djeteta koje ima smetnje u razvoju s njegovom zajednicom. Neki samo dovode i odvode djecu u i iz škola upoznajući ih s okolicom, neki borave s njima u školi, pomažu im da se orijentiraju... Usluga osobni pratitelj djeteta podrazumijeva da osobni pratitelj treba biti dostupan djetetu s invaliditetom, odnosno sa smetnjama u razvoju, kome je potrebna podrška za zadovoljavanje osnovnih potreba u svakodnevnom životu, pod uvjetom da je dijete uključeno u odgojno-obrazovnu ustanovu, vrtić ili školu. Usluga osobnog pratitelja će se pružati do kraja školske 2019/2020 godine, što podrazumijeva pružanje usluge djetetu i tijekom ljetnih mjeseci, lipnja i kolovoza ukoliko dijete ima obvezu polaganja popravnog ispita u školi. Pružat će se najviše osam sati dnevno, pet dana u tjednu, u zavisnosti od procijenjenih potreba korisnika – naglasila je Jasmina Stevanović

Usluge personalne asistencije dostupne su punoljetnim osobama s invaliditetom s procijenjenim prvim ili drugim stupnjem podrške, koja ostvaruju pravo na uvećani dodatak za tuđu njegu i pomoć, imaju sposobnosti za samostalno donošenje odluka, odnosno uključeni su u redoviti ili individualni obrazovni program. Usluga personalnog asistenta će se pružati 12 mjeseci, najviše osam sati dnevno, pet dana u tjednu, u zavisnosti od procijenjenih potreba korisnika.

Pružatelj usluge bit će u obvezi osigurati licenciranog osobnog pratitelja/personalnog asistenta za svako dijete ili punoljetnu osobu, a ukoliko osobe koje su do sada pružale uslugu osobnog pratitelja/personalnog asistenta, to žele nastaviti i u sljedećoj godini, bit će im omogućeno da prođu obuku za obavljanje usluge, organizirane od strane pružatelja usluga i tako steknu licencu za pružanje usluge.

Centar za socijalni rad će na temelju molbe roditelja i mišljenja Interresornog povjerenstva da je djetetu neophodna usluga osobnog pratitelja, donositi Rješenje o priznavanju prava na uslugu  i izdavati uputu za rabljenje usluge koja će se dostavljati pružatelju usluge.

Ukoliko se radi o odrasloj osobi, molba se izravno podnosi Centru za socijalni rad, koji će donositi Rješenje o priznavanju prava na uslugu i izdavati uputu za korištenje usluge koja će se dostavljati pružatelju usluge. Ono što slijedi su razgovori s roditeljima, osobnim pratiteljima i Centrom za socijalni rad, i naravno izrada Pravilnika o participaciji cijena usluga osobnog pratitelja i personalnog asistenta.