Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Svečano otvoren „Ipsilon“ krak - obilaznica oko Subotice

27.12.2019.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić svečano je otvorio cjelokupan „Ipsilon“ krak, cestovnu obilaznicu oko Subotice dugu 24 kilometra, čija je gradnja započeta prije gotovo tri desetljeća. „Ipsilon“ krak Koridora 10 spojio je Granični prijelaz Kelebija s auto-cestom Horgoš–Novi Sad i značajno će rasteretiti promet kroz Suboticu. Svečanosti su prisustvovali predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor, gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, državni tajnik u Ministarstvu građevinarstva Imre Kern, predstavnici izvođača radova i veliki broj građana Subotice.

13170_1.jpg

Prethodne strukture vlasti su za dva i pol desetljeća izgradile 11 kilometara ove prometnice, ali po ocjeni predsjednika Vučića bolje bi bilo da ni to nije urađeno, jer se je sve moralo ponovno graditi.

– Svejedno, sretan sam što smo završili veliku stvar za Subotičane, prije svega za ljude koji žive u ovom gradu, jer neće morati u tom broju trpjeti kamione kroz grad. Bit će to olakšanje i za subotički proračun iz koga se neće morati financirati popravka asfalta svake dvije godine, kao što je do sada bio slučaj – istaknuo je predsjednik Vučić.

On je naglasio da smo se ovom prometnicom još više povezali sa sjevernim susjedom - Mađarskom.

– Ovim smo se još više povezali s našim velikim, iskrenim prijateljima i vjerujem da ćemo poslije izgradnje pruga Segedin-Subotica i Beograd-Novi Sad-Subotica-Budimpešta biti još bolje povezani. I ne samo prometno, infrastrukturno, već i da će naši narodi biti još bliži, da ćemo, kao narodi, štititi zajedničke vrijednosti središnje Europe i baštiniti zajedničku budućnost. Posebno sam sretan što je naša domaća tvrtka ‘Vojput’ dobila ovaj zadatak, što ga je dobro obavila, što su naši radnici pokazali da umiju taj posao uraditi na izuzetno dobar način – rekao je Vučić.

Jedan od značajnih investicijskih pothvata koji je najavio predsjednik Vučić je izgradnja brze prometnice Sombor-Kula-Srbobran-Bečej-Novi Bečej, odnosno Novo Miloševo-Kikinda.

– Važno je da povežemo zapadni i istočni dio sjeverne Vojvodine i Srbije. U međuvremenu, morat ćemo završiti i 12 kilometara puta Bezdan-Bački Brijeg – dodao je Vučić.

Predsjednik Vučić je kazao da je „Ipsilon“ krak koštao 24 milijuna eura, što nije mali novac, ali je velika stvar za Srbiju.

Ukazao je da je sam sudjelovao u otvaranju pet tvornica u Subotici, te da će i tvornica koju gradi njemačka tvrtka „Boysen“ voditi k tome da neće biti nezaposlenosti, ali da će, sigurno, biti borbe za radnu snagu, odnosno za radnike, što bi trebalo pridonijeti povećanju plaća.

Nazočne je pozvao da sutra poslušaju plan za predstojećih pet godina „Srbija 2025“.

– Mi ćemo gledati da radimo još više i ne stidimo se vlastitih rezultata. Neki nas mogu napadati svakoga dana, ali mi možemo svakog dana pokazati što smo uradili za zemlju i građane i to se ne može pobiti što god da se izgovara  – podcrtao je predsjednik Vučić.

Predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor je rekao da s novom prometnicom Subotica postaje privlačniji grad za investitore, a time je na dobitku i cijela Srbija.

– U Srbiji se posljednjih godina grade regionalne ceste i čine ogromni napori da se modernizira prometna infrastruktura. Stalno bijemo bitku za investitore, to nisu samo radna mjesta već stvaranje budućnosti –  istaknuo je, među ostalim, István Pásztor.

13170_2.jpg