Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Radi privremeno prihvatilište u Gajevoj

09.01.2020.

Član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva Ilija Đukanović, direktorica Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac i tajnik Gradske organizacije Crvenog križa Siniša Trajković obišli su danas privremeno Prihvatilište za beskućnike s teritorija grada Subotice u Gajevoj ulici broj 50. Privremeno prihvatilište za smještaj najugroženijih osoba s područja našeg grada počelo je s radom 3. siječnja, a za ovu namjenu subotička lokalna samouprava je u proračunu za 2020. godinu opredijelila sredstva u iznosu od 500.000 dinara.

13182_1.jpg

Prihvatilište je bilo spremno za otvaranje i krajem prošle godine, ali kako na evidenciji Centra za socijalni rad nije bilo osoba koje bi bile upućene u prihvatilište, a to su potvrđivali i izvještaji s terena Crvenog križa i „Karitasa“, ono nije bilo otvoreno, rekao je tom prilikom Đukanović,

Također, dodao je, pred kraj godine nije bilo padalina, snijega i ledenih kiša, a ni temperature, kako noćne tako i dnevne, nisu bile kao u prethodnim godinama kada je otvarano privremeno prihvatilište za smještaj naših najugroženijih sugrađana.

- Zbog valova nižih noćnih i dnevnih temperatura u prethodnim danima odlučili smo se za otvaranje 3. siječnja. Kao i prethodnih godina, upućivanje obavlja Centar za socijalni rad, a podršku u samom prihvatilištu u smislu obroka, odjeće, liječničkih pregleda i dežurstava pružaju Gradska organizacija Crvenog križa u Subotici i ’Karitas’. Prihvatilište ostaje otvoreno u predstojećim danima, sigurno do kraja siječnja, a hoće li biti otvoreno u kontinuitetu ili s prekidima ovisit će o izvještajima s terena i vremenskih prilika u gradu. Za rad privremenog prihvatilišta u gradskom proračunu ove godine opredijeljeno je 500.000 dinara, što je više sredstava u odnosu na prethodne godine – naglasio je Ilija Đukanović.

Cjelokupnu logističku podršku za prihvatilište – dvadesetak kreveta s dušecima i čistom posteljinom, tri obroka dnevno iz programa Narodne kuhinje, tople napitke, garderobu i rublje za sve korisnike, kao i sredstva za održavanje osobne i kolektivne higijene osigurala je Gradska organizacija Crvenog križa u Subotici.

– Planiramo, također, u suradnji s Domom zdravlja Subotica korisnicima prihvatilišta osigurati i liječničke preglede, kao i dežurstvo profesionalaca i volontera – rekao je tajnik Crvenog križa Subotica dr. Siniša Trajković.

Centar za socijalni rad će, kao nositelj ove aktivnosti, obaviti usluge procjene i planiranje zaštite i upućivanje u prihvatilište osoba koje nemaju gdje boraviti u zimskom razdoblju, navela je među ostalim direktorica Centra za socijalni rad Miroslava Bagavac.

U Privremenom prihvatilištu trenutačno se nalaze dvije osobe.