Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeo Svetosavski tjedan

21.01.2020.

U Zadužbini Dušana Radića večeras je otvorena dvadeset i osma po redu kulturno-prosvjetna i duhovna manifestacija „Svetosavska nedjelja” posvećena Svetom Savi, utemeljitelju srbijanske države, srpske pismenosti, prvom srpskom arhiepiskopu, prosvjetitelju, državniku, mirotvorcu, zakonopiscu. Ovu tradicionalnu manifestaciju svečano je otvorio gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

13201_1.jpg

Propovijedanje Svetoga Save je upravo ono što nam je danas najpotrebnije, a to su ljudske, kršćanske i moralne vrijednosti, rekao je tom prilikom, gradonačelnik Laban, ističući da se u danima kada obilježavamo sjećanja na život i rad Svetoga Save, svetitelja i učitelja svog naroda, vraćamo njegovim mnogostrukim zaslugama i da zato naš zavjet, oslanjajući se na slova Svetog Save, mora biti težnja k miru i očuvanju stoljetnih dragocjenih dostignuća.

– Sveti Sava je oplemenio dušu Srbije vrlinama izvornog kršćanstva. Naučio je svoj narod što je to ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljubivost, čast, dostojanstvo, ali i državnička mudrost i umijeće upravljanja narodom. Treba li napominjati koliko je danas značajno da cijelim svojim bićem čuvamo svetu nam vjeru pravoslavnu, koja uskršnjava na najdublji mogući način upravo ovdje na našim prostorima, u nama i oko nas – kazao je gradonačelnik Laban.

Možda ga, dodao je, izazvani događajima današnjeg vremena možemo smatrati za našeg suvremenika, jer živimo u vrijeme kada nam njegove vrijednosti predstavljaju neku vrst duhovnog svjetionika u svim područjima života.

– Srbija je danas, pa i mi u Subotici, na svetosavskom putu, jer spoznajemo da vještina i znanje nisu sami po sebi ciljevi, već da moraju postojati radi boljeg života zajednice i pojedinca, a u skladu s duhovnim vrijednostima. Uspio je pomiriti naizgled nepomirljive stvari i u harmoniju staviti domoljublje i ljubav prema čovječanstvu, Istok i Zapad, crkvu i državu, crkveni autoritet i slobodno stvaralaštvo i još mnogo toga. Tim putem koračamo i mi danas  – naglasio je Bogdan Laban.

Sveti Sava je, naveo je, ukazao da se na svetosavskom putu posrće i pada, ali da se Srbi uvijek dižu u slavu Božju i ostaju uspravni pred Bogom i Svetim Savom.

13201_2.jpg

– Činjenica da postojimo kao narod i da smo se očuvali usprkos velikim historijskim iskušenjima dokaz je da nas je na tom putu vodila sigurna ruka. Bez obzira na sve poteškoće koje imamo, s puno vjere, nade i optimizma gledamo u budućnost – istaknuo je gradonačelnik Laban.

U tom sudbonosnom vremenu, koje je prijetilo više rasulu nego zbrajanju i napretku, na srbijanskoj historijskoj sceni pojavio se Sveti Sava, uvodeći Srpsku pravoslavnu crkvu i narod u zlatnu epohu Nemanjića, podsjetio je i dodao da je to razdoblje kada je Srbija doživjela politički, državni i kulturni vrhunac.

– Važno je, zato, da živimo po predanju Svetog Save, da učeći i radeći mi svi zajedno činimo nešto dobro za sve nas. Neka to bude naš odnos prema Svetom Savi, neka nas vodi himna koju mu pjevamo i ja sam siguran da mi kao narod nikada nećemo zalutati vođeni njegovim mislima i porukama – podcrtao je gradonačelnik Laban.

Prisutnima na otvorenju Svetosavskog tjedna obratio se i Episkop mohački Isihije Rogić. Podsjećajući da je uz blagoslov Episkopa bačkog Irineja u Subotici utemeljen Srpski kulturni centar (SKC) „Sveti Sava“, on je istaknuo da nijedno drugo ime ne može biti prikladnije za naziv nekog kulturnog centra i da SKC „Sveti Sava“ već gotovo trideset godina na ovim prostorima afirmira srbijansku duhovnost i kulturu.

Večeras je otvorena i izložba slika „Iza zida vremena“, Vasilija Dolovačkog, koju je u ime autora predstavio likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov.

Sedmodnevni program počeo je himnom Svetom Savi, u izvođenju Mješovitog zbora SKC „Sveti Sava“. Organizator Svetosavskog tjedna je Srpski kulturni centar „Sveti Sava“.

13201_3.jpg

Program će se nastaviti u srijedu, predstavljanjem knjige „Mojih 80 Portreti“ Matije Bećkovića, dok će u četvrtak biti predstavljena knjiga Mira Vuksanovića „Danonoćnik“.

U petak, 24. siječnja održat će se duhovna tribina na kojoj će biti predstavljena knjiga vladike bačkog Irineja „Tajna razlikovanja Božanske suštine i energije u Svetoj Trojici po svetome Marku Efeskom Eugeniku“. U subotu je na programu umjetnička večer Muzički diptih - djela srbijanskih i ruskih autora, a u nedjelju Svetosavska akademija na kojoj će sudjelovati učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ i Mješoviti zbor SKC „Sveti Sava“.

Svi programi pripremljeni u okviru ove tradicionalne manifestacije održat će se u prostorijama SKC „Sveti Sava“, od 19.00 sati.

Svetosavski tjedan se završava u ponedjeljak, 27. siječnja, Svetosavskim balom u restoranu „Spartak“ na kome će nastupiti Slobodanka Stojiljković i sastav „Gipsy Rhapsody Band“.