Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

U subotičkim osnovnim i srednjim školama obilježen Savindan

27.01.2020.

Osnovne i srednje škole u našem gradu danas su svečano proslavile školsku slavu Svetog Savu. Savindan je u obrazovno-odgojnim ustanovama bio obilježen radno i svečano, bez nastave, uz priredbe, akademije i lomljenje slavskog kolača.

13211_1.jpg

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban prisustvovao je obilježavanju školske slave Svetog Save u Kemijsko-tehnološkoj školi i u Osnovnoj školi „Jovan Mikić“. U okviru svečane proslave Savindana u OŠ „Jovan Mikić“ prisutnima se obratio kum ovogodišnje školske slave Srđan Samardžić, član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje.

- Izazovi vremena u kojem je živio Sveti Sava dijeleći i propovjedajući izvanvremenske vrijednosti izazovi su i današnjeg vremena. Sljedeći njegov primjer i propovjedanje, tim u kome radim, a i ja osobno, trudimo se da našu Srbiju i našu Suboticu učinimo što je moguće ljepšima za život i budućnost naše djece i njihovih roditelja – rekao je Srđan Samardžić.

Tajnica Tajništva za društvene djelatnosti Jasmina Stevanović prisustvovala je prigodnim svečanostima upriličenim u povod obilježavanja školske slave Svetog Save u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ i Srednjoj medicinskoj školi koja je ove godine prvi put proglasila kuma školske slave.

Jasmina Stevanović, kojoj je ove godine pripala čast kumstva u obje navedene škole, istaknula je obraćajući se na Svetosavskoj akademiji u Srednjoj medicinskoj školi da je učenje o Svetosavlju učenje za budućnost, da nema boljeg mjesta za to od ovog u školi, da upoznajemo buduće generacije da u vremenu koje predstavlja opasnost za očuvanje identiteta mi imamo pred sobom jasan zadatak: da život, djelo i značaj Svetog Save ne smijemo zaboraviti, jer bismo time izbrisali i sebe.

13211_2.jpg

– Povjesničari kažu da je po Savinoj koncepciji Srbija trebala biti jedinstvena pravoslavna država u kojoj će vjera, u oskudici još nerazvijene nacionalne ideje, biti kohezivni element svih plemena i pokrajina. Očevici smo događaja u našem okruženju koliko njegove ideje zapravo dosežu u sadašnjost i budućnost, i koliko je potrebno da nam vjera bude i danas prisutna kao kohezivni element u trenutku kad tu negdje oko nas njegovo zavještanje treba predstavljati svjetionik. On je čovjek koji je utemeljio manastir Hilandar i koji je svojom čvrstom vjerom u Boga, vjerovao u ljude, spajao ih i osvjetljavao im životne putove. Važno je, zato, živjeti po predanju Svetog Save, da učeći i radeći mi svi zajedno činimo nešto dobro za sve nas – naglasila je Jasmina Stevanović.

Načelnik Sjevernobačkog upravnog okruga Dragi Vučković prisustvovao je obilježavanju školske slave Svetog Save u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“, član Gradskog vijeća zadužen za područje sporta i omladine Nemanja Simović obilježavanju Savindana u OŠ „Kizur Ištvan“, a članica Gradskog vijeća zadužena za područje obrazovanja, Nataša Aleksić, svečanostima u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ i Školskom centru s domom učenika „Dositej Obradović“.

Gradska menadžerica Zagorka Panić prisustvovala je obilježavanju Savindana u OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“, član Gradskog vijeća zadužen za područje socijalne zaštite i zdravstva, Ilija Đukanović, u OŠ „Sveti Sava“, dok je članica Gradskog vijeća zadužena za područje kulture, Miroslava Babić, prisustvovala obilježavanju školske slave Svetog Save u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Školska slava Sveti Sava svečano je obilježena i u OŠ „Đuro Salaj“. Svečanosti su nazočili Nataša Aleksić i Ilija Đukanović.

13211_3.jpg

Praznik Sveti Sava ustanovljen je za školsku slavu 1840. godine, na prijedlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja iz Kragujevca. U odluki tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za patrona svih naših škola i da se od tada najsvečanije proslavlja.

Savindan se proslavljao kao školska slava sve do 1945. godine, kada je ukinut odlukom vlasti. Poslije polustoljetne zabrane, devedesetih godina prošlog stoljeća vraća se kao školska slava.