Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počela manifestacija „Dječji svetosavski dani“

27.01.2020.

Školska slava Savindan, koja se 27. siječnja proslavlja u čast Svetoga Save - utemeljitelja obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa, obilježena je i u Osnovnoj školi „Matko Vuković“. Svečanosti je prisustvovao i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, ovogodišnji kum slave u toj školi koji je, obraćajući se prisutnima, proglasio otvorenom sada već tradicionalnu, petu po redu manifestaciju „Dječji svetosavski dani“.

13212_1.jpg

Na današnji dan slavimo u svim školama sveca čiji život zapravo označava početak naše prosvjete u Srednjem vijeku, slavimo Svetog Savu koji je svojim djelima izborio mjesto neprikosnovenog među nama, istaknuo je gradonačelnik Laban. Uz podsjećanje da je Sveti Sava i primjerom, i poukom, utjecao na narod i da je to činio spajajući duhovnost, kulturu, obrazovanje i mnogo toga drugog, istaknuo je da su njegova osobnost i njegov rad stoljeima bili izvor srpske kulture.

- U danima kada obilježavamo sjećanja na život i rad Save, svetitelja i učitelja svog naroda koji je oličenje srpskog kulturnog identiteta i sustava moralnih vrijednosti, vraćamo se njegovim mnogostrukim zaslugama i zato naš zavjet, oslanjajući se na slova Svetog Save, mora biti težnja k miru i očuvanju stoljetnih dragocjenih dostignuća. Ovo je prilika da se još jednom podsjetimo što je Sveti Sava sve činio za života, i da je po djelima bio naš suvremenik, prevladavajući povijesno razdoblje u kojem je živio. Vrijednosti koje je utkao u našu državnost i duhovnost su neprolazne. Naučio je svoj narod što je ljubav, mirenje, praštanje, znanje, istinoljublje, čast i dostojanstvo – naglasio je Bogdan Laban.

Učenje o Svetosavlju, podcrtao je, učenje je za budućnost, a nema boljeg mjesta od ovog za upoznati buduće naraštaje o liku i djelu Svetog Save, jer time čuvamo budućnost našeg naroda, naših pokoljenja, čuvamo naša uvjerenja, tradiciju i običaje, čuvamo jezik i kulturu.

Prisutne je pozdravila i iskazala im dobrodošlicu direktorica OŠ „Matko Vuković“, Mirjana Stevanović.

Svetosavska akademija počela je Svetosavskom himnom u izvođenju zbora OŠ „Matko Vuković“ i lomljenjem slavskog kolača i osveštanjem slavskog žita koje je obavio otac Miodrag Šipka, arhijerejski namjesnik subotički.

„Dečji svetosavski dani“ počeli su priredbom učenika OŠ „Matko Vuković“. Manifestacija će trajati do 3. veljače.

13212_2.jpg