Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Za infrastrukturne projekte u AP Vojvodini 3,9 milijardi dinara

31.01.2020.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uručio je danas ugovore predstavnicima 22 lokalne samouprave u AP Vojvodini za financiranje i sufinanciranje projekata u područjima vodoprivrede i zaštite voda, lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, prometne infrastrukture, energetske učinkovitosti, predškolskog i osnovnog obrazovanja i odgoja i u području razvitka sporta. Riječ je o projektima koji se realiziraju putem natječaja Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Ugovor o dodjeli sredstava za financiranje i sufinanciranje projekata u području lokalnog ekonomskog razvitka vezan za unaprjeđenje turističkih potencijala kroz obnovu pročelja zgrada koje se nalaze na turističkoj ruti secesije – Art nouveau u Subotici, u iznosu od 200 milijuna dinara, u ime grada Subotice potpisao je član Gradskog vijeća zadužen za područje turizma, investicija i međunarodne suradnje Srđan Samardžić.

13218_1.jpg

Mirović je dodijelio i ugovore za nastavak financiranja izgradnje postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda u Bačkoj Topoli i Malom Iđošu, kao i ugovor za rekonstrukciju i izgradnju novih objekata u okviru kompleksa dvorca Hertelendi u Bočaru. Vrijednost ova tri ugovora je 676 milijuna dinara.

– Prvi u Srbiji, dodjelom ugovora za realizaciju važnih infrastrukturnih projekata, započinjemo novi investicijski ciklus. Tijekom ove godine završit ćemo realizaciju velikih projekata koje smo započeli ranijih godina, kao što je rekonstrukcija zgrade Narodnog kazališta u Subotici, i sve one projekte koje smo naslijedili nedovršene. Zajedno s lokalnim samoupravama radit ćemo na realizaciji svih ovih projekata – izjavio je Mirović.

Među značajnijim projektima, kako je naveo, jesu: nastavak radova na adaptaciji Gradskog stadiona u Zrenjaninu, uređenje Pozorišnog trga u Novom Sadu, rekonstrukcija lokalnih cesta u Šidu, Baču, Žablju, Opovu i Bačkom Petrovcu, izgradnja nove osnovne škole u Srijemskoj Mitrovici, nastavak izgradnje gradske tržnice u Kikindi i sanacija pročelja u Subotici.

– Ove godine naglasak će biti na nastavku rekonstrukcije bolnica i klinika, što je značajan posao od kojeg je veliki dio već završen. Radit ćemo rekonstrukciju bolnica u Senti, Somboru, Kovinu, kao i Poliklinike u Novom Sadu – rekao je Mirović.

On je najavio i početak izgradnje Kamenice 3 s pet-centrom, a u narednim danima očekuje se, kako je rekao, puštanje u funkciju dva nova linearna akceleratora na Institutu za onkologiju.

Uručivanju ugovora prisustvovao je i direktor Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine Nedeljko Kovačević.

Predmet projekta koji se odnosi na unaprjeđenje turističkih potencijala kroz obnovu pročelja zgrada (u stilu secesije) na turističkoj ruti secesije – Art nouveau u Subotici jest sanacija, rekonstrukcija i restauracija uličnih pročelja i krovova stambeno-poslovnih zgrada u ulici Branislava Nušića 2, ulici Korzo 4 i u ulici Trg republike 2.

Riječ je o objektima koji se nalaze u okviru kulturno-historijske cjeline gradskog središta Subotice, proglašene 1986. godine (rješenjem Međuopćinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica) i utvrđene za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja 1991. godine.

Ukupan iznos sredstava dobiven od Uprave za kapitalna ulaganja je 200 milijuna dinara, a Grad Subotica će sudjelovati u iznosu od 47,12 miliona dinara.

13218_2.jpg