Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Obilježen „Dan Velikog prela“

02.02.2020.

Jedan od četiriju nacionalnih praznika bunjevačke zajednice – „Dan Velikog prela“, obilježen je na Marin dan, 2. veljače, u subotičkom restoranu „Spartak“. U okviru proslave, po tradiciji, izabrana je najljepša preljska pjesma, kao i najljepša prelja.

13221_1.jpg

Predsjednica Nacionalnog savjeta bunjevačke nacionalne manjine, Suzana Kujundžić Ostojić, istaknula je u tom povodu, da Bunjevci od 2. veljače 1879. godine, kada su obučeni u svečanu bunjevačku nošnju prvi put izašli u javnost, pa do ovog trenutka, kada smo, kako je rekla, ozbiljno zagazili u 21. stojeće „nisu pronašli ništa ni bolje, ni drugačije, ni pametnije da bi se okupljali, da bi se osjećali lijepo, da bi svima pokazali da je bunjevačka nacionalna zajednica još uvijek živa i vitalna, da postoji i da će se boriti za svoja prava“.

U ime subotičke lokalne samouprave i svoje osobno ime Bunjevcima je jedan od četiriju nacionalnih praznika – „Dan Velikog prela“, čestitao gradonačelnik Subotice Bogdan Laban.

13221_2.jpg

– Svjedoci smo da su Bunjevci spojili historiju i tradiciju i u suvremenom dobu i naša je želja da i ubuduće na ovakav način iskazuju svoje postojanje i ponos na svoje poreklo. Subotička lokalna samouprava će biti siguran sugovornik u svemu što može pomoći da Bunjevci, kao i druge nacionalne zajednice u našem gradu, očuvaju svoj identitet, običaje, jezik i kulturu – naglasio je gradonačelnik Laban.

Najljepšu preljsku pjesmu, po ocjeni prosudbenog povjerenstva u kom su su bili Joso Poljaković, Nataša Stantić i Mirjana Savanov, napisala je Gabrijela Diklić, a nosila je naziv „Majkina želja“.

Za najljepšu prelju, među deset kandidatkinja, izabrana je Nevena Vidaković, prva pratilja bila je Minea Mijatov, dok je druga pratilja bila Nikolina Đurašković. Prosudbeno povjerenstvo za izbor najljepše prelje činili su Kristina Francišković, Nataša Stantić i Mirko Babičković, uz sve goste na Prelu koji su, također, glasali.

13221_3.jpg

„Veliko bunjevačko prelo“ organizirala je Ustanova kulture „Centar za kulturu Bunjevaca“, uz podršku NSBNM.