Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Završeni „5. Dječji svetosavski dani”

03.02.2020.

Uz bogat kulturno-umjetnički program učenika osnovnih škola, večeras je na sceni „Jadran” održana svečanost upriličena u povodu zatvaranja petih po redu „Dječjih svetosavskih dana”. Čestitke na uspješnoj organizaciji ove veoma važne manifestacije u ime grada Subotice i gradonačelnika Bogdana Labana uputila je Jasmina Stevanović.

13224_1.jpg

Njegujući Svetosavske dječje dane, naglasila je, na najbolji mogući način spajamo duhovnost, kulturu, obrazovanje, povijest i oplemenjujemo ne samo srpsko već svako ljudsko biće i sve naše svetinje, gdje god se one nalazile.

- Sveti Sava je bio čovjek s jasnom vizijom kako treba izgledati srpska crkva i srpska država i to ne samo za vrijeme njegova zemaljskog života već i desetljećima i stoljećima poslije njega i njegovih nasljednika. Bez Savindana ne bi bilo ni Vidovdana niti svih srpskih Vaskrsa prošlih i budućih – rekla je Jasmina Stevanović.

Ona je podsjetila na zavještanje Velikog župana srpskog Stefana Nemanje svom sinu Svetom Savi u kome poručuje: „Morate znati, čedo moje milo, da je u toj grudi što može stati na dlan sva zemlja. Zato uzmite svoju zemlju na dlanove i ne ispuštajte ju nikada i nizašto iz ruku, jer ste s tom grudom zemlje u ruki narod, a bez te grude praznih šaka samo skitnice među narodima“.

13224_2.jpg

- Kada razmišljamo o Svetom Savi postaje nam jasno da on nije samo čovjek srpske prošlosti već čovjek srpske sadašnjosti, a ponajviše čovjek srpske i svekršćanske budućnosti – podcrtala je Jasmina Stevanović.

Direktorica Osnovne škole „Matko Vuković“ Mirjana Stevanović navela je, među ostalim, da je moto ovogodišnjih „Dječjih svetosavskih dana” – „Ići ćemo putem slave starim putem Svetog Save“.

- Na tom putu mi smo se doista tijekom svih ovih godina zbrajali, okupljali, nošeni, prije svega, jednom lijepom idejom ljubavi, milosrđa, dobrote i zajedništva koje smo i danas vidjeli – rekla je Mirjana Stevanović.

Manifestacija „5. Dječji svetosavski dani” završena je zajedničkom izvedbom pjesme „Svi smo mi jednaki pod kapom nebeskom“.

13224_3.jpg