Loading...

+381 13 661-122

Grad Subotica

Aktuelnosti

Počeli radovi na izgradnji nove parterne fontane

07.02.2020.

- Zelena fontana, koja se nalazi u strogom središtu grada, zatvorena je još 2011. godine zbog velikog otjecanja i curenja vode, na prijedlog onovremene Direkcije za izgradnju grada. Krajem prošle godine, na inicijativu gradonačelnika Bogdana Labana završena je projektno-tehnička dokumentacija vezana uz projekt 'Rekonstrukcija i izgradnja Zelene fontane' koja se odnosi na samu fontanu, kao i na okolni prostor trga nakon rušenja postojeće fontane – izjavio je direktor Javnog poduzeća za upravljanje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Predrag Radivojević prilikom današnjeg obilaska početka radova na rekonstrukciji Trga slobode i izgradnji nove parterne fontane.

13230_1.jpg

Zelena fontana, koja je bila izrađena od „Zsólnai“ keramike nije bila dugovječna, rekao je Radivojević. Dodao je kako je jedan od ulaznih parametara za projektiranje bio i dopis od stručnjaka iz Zsólnai tvornice u Pečuhu. U njemu je jasno navedeno da ne postoji adekvatno zazimljavanje ovako velike fontane, kao ni način za sprečavanje vlage u keramiki, makar i u mikročesticama, koja vremenom ne bi prouzročila pucanja i oštećenja.

13230_2.jpg

- Parterna fontana je predviđena u središnjem dijelu trga, kružnog je oblika, obuhvaća 61 parternu mlaznicu ‘waterboyplus’ koje su raspoređene kao jedna središnja, a ostale u pet koncentričnih krugova. Na kružnici polupromjera 8,5 metara projektirano je 16 parternih usmjerenih ‘rainbow jet’ mlaznica s glatkim mlazom. Ispod cijelog prostora bit će urađena jedna velika betonska galerija gdje će biti smještena hidrostrojna oprema. Izabran je izvođač radova na čelu s tvrtkom ’Aleks engineering and construction’ iz Beograda. Posao je ugovoren za 123,5 milijuna dinara, bez PDV-a, i rokom za završetak radova od šest mjeseci – naglasio je Predrag Radivojević.

Radovi na rekonstrukciji Trga slobode i izgradnji nove parterne fontane počeli su 5. veljače.

13230_3.jpg

                                                                                   Budući izgled Trga slobode i nove parterne fontane